Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Éltető Balaton-felvidék

Korábban már szóba került a Facebook oldalunkon a vidék minősége védjegy. Jelen cikkünkben szeretnénk bemutatni ezt a kezdeményezést és lehetőséget, amelyet az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület indított útjára.

Magyarország egyik ékköve a Balaton-felvidék. Igen gazdag ez a táj - gyönyörű természeti értékeivel, középkori templomromjaival, hagyományaival. Ugyanakkor az ott élők egyre tudatosabban keresik a megújulás lehetőségét is és egyre többen gondolják, ha sokan adják össze tudásukat, tapasztalatukat, kapcsolatrendszerüket, a lehetőségeik megsokszorozódnak.

vidék minősége védjegy Éltető Balaton-felvidékért Egyesület balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Balaton-felvidék Nivegy-völgy

0 Tovább

Szent Márton napjára, hogy bőségünk legyen!


Szent Márton-nap balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Balaton-felvidék Márton-nap újbor hírek
Szent Márton-nap Nivegy-völgyben több szempontból is fontos ünnep.
Egyfelől, lévén borvidék, az új bor ünnepe, amit a pincészetekben méltón meg is ünnepelnek. Másfelől Szent Mártonnak szenteltek templomot Óbudaváron is, amely így névleges állomása a Szombathelytől Tours-ig vezető zarándokútnak. Az útvonalat az Európa Tanács 2005-ben Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította.

0 Tovább

A kezdetekről - azaz miért éppen Csicsó?

Itt az ideje, hogy összefoglaljuk, hol is tart a balatoncsicsói plébánia közösségi felújítása. A Nivegy-völgy kis településén, komoly közösségi összefogással és ugyancsak komoly pályázati támogatással megkezdődött egy műemléki felújítás, ami eltér a megszokottól.

Hogy miért éppen Csicsón, és miért egy plébánia? Erre a kérdésre messzire vezet a válasz az időben.

balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Nivegy-völgy közösségi felújítás műemlék közösségi tervezés felújítás

A falu történetét röviden olvashatjátok a Facebook oldalunkon (később részletesen megírjuk), amelyből kiderül, hogy a plébánia majd két évszázadon keresztül volt Nivegy-völgy 5 kis falvának közösségi és spirituális központja. Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon tartozott ide. Közel 1000 ember él itt, sokan borászatból és turizmusból.

A Balaton-felvidék nem mindig volt ennyire felkapott.
A 70-es években erősen megcsappant az itt élők száma, egyre többen költöztek városba. Párhuzamosan viszont fiatal értelmiségiek fedezték fel a vidéket, és telepedtek meg a gyönyörű kis falvakban.

0 Tovább

Ilyen lesz a megújult plébánia! - virtuális túra


A tervek bemutatása után egy kisfilmmel szeretnénk megörvendeztetni titeket, amit az Építész Stúdió munkatársai készítettek.

Bejárhatjátok az épületet, benézhettek az egyes helyiségekbe, sőt egy kicsit nmadártávlatból is rápillanthattok.

Ezek a tervek még nem mutatják a részleteket: még nem látszanak a burkolatok, a fűtés, a színek.
Hamarosan elkészülnek a kiviteli tervek, amelyeken már minden részletesen látszik. Ezt kapja majd kézbe a kivitelező, és ez alapján el is ketzdődhet a felújítás.

Ide kattintva indul a film. Ugye, milyen szép lesz?
A terveket részletesen meg tudjátok nézni: itt (a bal fölső sarokban van egy nyíl lapozásra).

Babarczy Veronika

0 Tovább

Tervbemutató

Hétfőn (október 21.) szép számmal összegyűltünk a csicsói Faluházban, hogy megnézzük az elkészült terveket, amelyeket már engedélyezett a Kaposvári Tervtanács.
Ezúton is köszönjük a részvételt mindenkinek! Az alkalomra betoppant Scher Jancsi bácsi is, Csicsó egyik legidősebb lakója, aki a kórházból egyenesen ide jött. Jancsi bácsi korábban nagyon sokat tett azért, hogy megújuljon a falu temploma.

közösségi tervezés Balatoncsicsó balatoncsicsói plébánia Építész Stúdió felújítás

Az építészek részletesen bemutatták a terveket, és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Fókuszban a fűtés-fenntarthatóság kérdése volt, amire még keresik a lehető legjobb megoldásokat. Erről még szó lesz a későbbiekben.

A terveket ide kattintva nézhetitek meg.
Hamarosan megkapjuk az építészektől azt a kisfilemet, amelyben be is járhatjuk az épületet, benézhetünk a helyiségekbe, és kiderül, hogy milyen lesz az új, hátsó épületszárny elhelyezkedése.

A következő hónapokban elkészül a kivitelezési terv, amely ennél sokkal részletesebb lesz. Tartalmazza majd, hogy milyen burkolatok, színek, anyagok kerülnek az épületbe, milyen lesz a kert. Az elkövetkező hónapokban ezeket kell majd átbeszélni, véglegesíteni.

Addig is nézegessétek, ízlelgessétek!

Babarczy Veronika

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog