Korábban már szóba került a Facebook oldalunkon a vidék minősége védjegy. Jelen cikkünkben szeretnénk bemutatni ezt a kezdeményezést és lehetőséget, amelyet az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület indított útjára. 

Magyarország egyik ékköve a Balaton-felvidék. Igen gazdag ez a táj – gyönyörű természeti értékeivel, középkori templomromjaival, hagyományaival. Ugyanakkor az ott élők egyre tudatosabban keresik a megújulás lehetőségét is és egyre többen gondolják, ha sokan adják össze tudásukat, tapasztalatukat, kapcsolatrendszerüket, a lehetőségeik megsokszorozódnak.

vidék minősége védjegy Éltető Balaton-felvidékért Egyesület balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Balaton-felvidék Nivegy-völgy
Ez az egyes települések aprónak tűnő értékei, látnivalói terén is igaz, hiszen az első látásra jelentéktelenebbnek tűnő látványosság is kedveltebbé válik, ha szervesen illeszkedik a maga vonzó környezetébe. 

A vidék minősége

A Balaton-felvidéki minőségi termékek és szolgáltatások népszerűsítését célzó projektet 2013-ban indították útjára, spanyol mintára. Jelenleg három területet fognak össze: „Több mint egy étel” – élelmiszer feldogozás, „Több mint vendéglátás” - turisztikai és kézműves terület, „Több mint egy termék” szlogennel. A kettős logó a nemzetközi és a helyi identitást szemlélteti. 

Az alábbi kisfilm azokat a helyi termelőket mutatja be, akik minőségi termékeikkel nyerték el a védjegyet. Természetesen a Nivegy-völgy is érintett, a figyelmes néző felfedezheti a szentantalfai Dobosi Pincészet borait és a csicsói Fazekasház és Galéria termékeit. (A filmet egyébként Ladányi János készítette, aki gyakran ott volt köztünk a kamerájával Csicsón is.)

Az Egyesület munkatársai és partnerei mára 71 szervezet számára segítik a védjegyes termékek, szolgáltatások népszerűsítését, piacra jutását. Konferenciákon, szakmai programokon, rendezvényeken, kiállítással és előadásokkal mutatják be a vidéki összefogást és igyekeznek minél több lehetőséget biztosítani arra, hogy a termelők találkozzanak a vásárlókkal. 
A termékeket 4 üzletben lehet megvásárolni, Balatonakalin a CBA Príma Fék üzletben, Sümegen, a Kamilla Kézműves Ajándékboltban, Ukkon, a Nagy Csemegeboltban és Törökbálinton az „Én kis falum” üzletben. 

vidék minősége védjegy Éltető Balaton-felvidékért Egyesület balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Balaton-felvidék Nivegy-völgy

A védjegy

Fontos célkitűzés, hogy egyre többen felfedezzék fel környék természeti és kulturális értékei, strandjai mellett a védjeggyel ellátott ételeket, vendéglátóhelyeket és kézműves portékákat is, Sümegtől a Művészetek Völgyén át a Balatonig!

vidék minősége védjegy Éltető Balaton-felvidékért Egyesület balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Balaton-felvidék Nivegy-völgy

A védjeggyel rendelkező termelők kiemelt figyelmet fordítanak az értékmegőrzésre, hagyományápolásra, tudásátadásra, kreativitásra, a helyi alapanyagok felhasználására.
 

A működésről

Az Egyesület működési területéhez 60 település tartozik a Balaton-felvidéken. Számos önkormányzat – köztük Nemesvámos, Bazsi, Csabrendek, Sümeg, Ukk, Megyer, Nemeshany, stb. – vállal jelentős szerepet a helyi termelés, feldolgozás megszervezésében. Több kisebb szövetkezet is alakult, amelyek a termékek piacra jutását, további feldolgozását és közétkeztetésbe, élelmiszer üzletekbe, ajándékboltokba való értékesítését is elősegítik.

Köszönjük, ha megosztod a cikket! 

További információk a védjegytől: itt.
Köszönjük az információkat az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek! 

Babarczy Veronika