A dédnagyszülők szőlőjéből kezdte kinőni magát a családi pincészet, 1990-től, nevét az agilis dédnagymama emlékére kapta. Két család, a Vargák és a Havasiak fogtak össze, hogy az örökséget tovább vigyék, vállalozássá fejlesszék. Varga Zoltán neve nem csak mint hegyközségi elnökként ismer, sokat tett a környék borainak megismertetéséért is.

Mára már az következő generáció viszi a pincészetet: Varga András édesapjával együtt a borkészítésért és értékesítésért, Havasi Csaba kertészmérnökként pedig inkább a technológiáért, a szőlőmunkákért, és a szüretért felel, a „kapuig”, ahogy ők mondják.

 


Hűtve erjesztenek, ülepítenek, és próbálnak egy magasabb technológiát megcélozni a reduktív technológiában. Az aktív szezon májustól októberik tart náluk, ilyenkor a hozzájuk betérőket könnyedebb, üdébb, gyümölcsös borokkal – muskotály, irsai, cserszegi fűszeres és rozé – igyekeznek kiszolgálni. De foglalkoznak a borvidéken tradicionális olaszrizlinggel is – ebből habzó boruk is készül, a kifejezetten frissítő hatású a Piknik –, és megtalálhatók a pincészetben a nehezebb fahordós tételek is.

András kisfia tiszteletére készít egy bort, amit még nagy titok övez. Ettől még természetesen nem lesz kötelező a fiának ezt az irányt választani, ahogy neki sem volt az, de a szíve csak visszahúzta, miután világot látott.

​A hagyományos borkostolók mellett vitorlázásal egybekötött változat is szerepel, ahol a csokoládé is része a borkostolónak. Készítenek szőlőmag őrleményt és olajat is, és új termékük a szőlőmag párna, amely abszolút kényeztető termék, ugyanis előmelegítve kínálják a hűvösebb esti borkostolásoknál.

​Varga András aktív szerepet vállal a környékbeli fiatal borászok összefogásában. Most éppen azon dolgozik, hogy a Csopaktól Zánkáig tartó vonalon elindult összefogást, amelynek 2-40 évesig tagjai a fiatal borászok, Rizling generáció néven, akik szeretnék megismertetni a régió minőségi borait az idelátogatókkal.

Szintén közös kezdeményezés a Kóbortúra, amit a munkanéven csak „tökös ötös”-nek nevezett összefogás szervez. Minden pénteken megtartják, akár 2 főnek is, ilyenkor 5 pince 20 borát ismertetik meg a vendéggel, majd a végén egy jó egytálétellel zárul az este. A Kóbortúra kifejezetten a Nivegy-völgy borait nészerűsíti.