A Dobosi család borairól már 18. századi források is említést tesznek. Dobosi Dániel, a család egyik leszármazottja, 1979-ben kezdett el újra borászattal foglalkozni, akkor még traktorosként, másodállásban. Idővel gyarapodtak. Ebben sokat segített a tulajdonukba került kis lakatosüzem, amely mára már mérnök fia, Dániel vezetésével rozsdamentes termékeket gyárt.

Nivegy-völgy Nivegy-völgyi névjegy balatoncsicsói plébánia borász bor névjegyek

Így vált lehetővé, hogy a borászat is szépen fejlődjön. Jelenleg 25 hektáron gazdálkodnak, és évi 60 ezer palack készül, közülük nem egy díjnyertes. Ezenkívül bio gyümölcsleveket, mézet, szőlőmagolajat és -őrleményt is értékesítenek.

 

Nivegy-völgy Nivegy-völgyi névjegy balatoncsicsói plébánia borász bor névjegyek

2002-ben áttértek a bio szőlőművelésre, azóta semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát nem alkalmaznak. A felszívódó permetszerek helyett ként és rezet használnak növényvédő szerként. El is nyerték ezért a Pro Biokultura díjat, 2014-ben. Számukra ez az életforma személyes elköteleződés is, hogy harmóniában éljenek a környezetükkel.

Nivegy-völgy Nivegy-völgyi névjegy balatoncsicsói plébánia borász bor névjegyek

A pince mellett foglalkoznak borkóstoltatással , mellé falusias vendéglátással. Nemrégiben készült el 2 vendégszobájuk, úgyhogy tavasztól már szállásokkal is szolgálni tudnak vendégeiknek. Két fiuk Győző és Bálint is a borászatot választotta hivatásának, a családi pincészetben mindannyian közösen dolgoznak.

Babarczy Veronika