Pénteken szakmai kirándulásra mentünk Úrkútra a Csalános tanyára. Attila mindent leszervezett, Nikivel és a gyerekekkel nyolcan indultunk el reggel. Úrkút egy kb. 15 perces autókázásra található Balatoncsicsótól.

Lovak

Amikor le kellett térnünk az aszfaltos útról, már sejtettük, hogy ez a tanya valóban egy a külvilágtól „nagyban” elzárt kis sziget. A kert bejáratánál egy szélkerék fogadott, ami teljesen a vadnyugati farmokra emlékeztetett minket. Kovács István és családja több mint 10 éve élnek itt, szinte teljes önellátásra vannak berendezkedve. A házban amúgy a forrásból odavezetett vízen kívül nincs vezetékes víz és áram sem. Az elektromos eszközök működéséről egy aggregátor gondoskodik, amit napi egyszer kapcsolnak be. A gyerekek félig-meddig otthon tanulnak, egy speciális rendszer szerint élik az életüket. Szokatlan olyan családot látni, akik teljesen mások, mint az átlagemberek, de közben mégis nagyon boldogok, sőt sokkal nyugodtabbak is.

A gyerekek kedvenc kerti játéka, a jurta

A területen hozzávetőleg 300 tanya volt régen, de ezeket a második világháború után megszűntették, és csak egy-egy maradt meg. Istvánék tanyája is egy ilyen szerencsés véletlennek köszönhető, hogy megmaradt és hozzájuk került. A terület kicsit több mint 1 ha, ami sajnos több pályázatnál, és hivatalos ügyintézésnél gondot jelent nekik. Korábban sajtot készítettek, piacoztak, hízó- és növendékállatokat értékesítettek, lovagoltatással is foglalkoztak. Manapság nem feltétlen megélhetés céljából, csak saját maguk miatt tartanak állatokat és gazdálkodnak a kertben. A ház körüli munkákból mindenki kiveszi a részét, a gyerekek is.

Lüke a tehén

Négy bivalyuk, egy tehenük, kb. 10 lovuk van, ezen kívül a baromfiudvarban rengeteg tyúk és kakas, libák és kacsák vannak. A szárnyasokat külön kutya őrzi, hiszen a terület annyira az erdőbe van beépülve, hogy a rókák támadásai elkerülhetetlenek lennének. A kertben az állatokon kívül számos növény is található. Ami nekünk nagyon tetszett, az az üvegház volt, amiben nagyjából 3 méter magasra nőnek a paradicsomok. 

Baromfiudvar

A körbevezetés és a magyarországi tanyák helyzetének megismerése után, közösen főztünk bográcsban ebédet, ami különösen jól sikerült. Délután játszottunk a gyerekekkel a hatalmas kertben, és lesétáltunk a szintén Istvánék tulajdonában lévő területen található forráshoz, ahonnan a vizet szivattyúzzák a házba. A környezet nagyon gyönyörű volt, alig akartunk hazamenni. Egy hihetetlen nagy élmény volt ezekkel az emberekkel találkozni, és megismerni az Ő külön világukat és elképzelésüket az életről és arról, hogy mi az, ami igazán fontos. Köszönjük szépen Istvánnak, és persze Nikinek és Attilának ezt a szuper napot :)

Kab-hegyi kilátó