Hogyan lehet úgy felújítani egy műemlék épületet, hogy a helyi gazdaság és az ott élők egyaránt jól járjanak, az épület pedig hosszú távon fennmaradjon? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekről kezdeményeztünk párbeszédet a kulturális örökséghez kapcsolódó szakterületek között szakmaközi kerekasztal formájában.
Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása” (REVEAL) című, a Norvég Alap által támogatott projekt keretében építészek, műemlékvédelmi szakemberek, környezetvédők, esélyegyenlőségi szakemberek, területfejlesztők, térségfejlesztők, vidékfejlesztők, valamint közösségfejlesztők lesznek jelen, hogy együtt vizsgáljuk az örökséggazdálkodás új irányait - hogyan lehet úgy felújítani egy műemléket, hogy minél pozitívabb gazdasági, társadalmi, sőt, akár környezeti hatásai legyenek.


 

A cél az, hogy az egyes szakterületek szemszögéből külön-külön és együtt is körbejárjuk a kulturális örökség témáját. Mit adhatnak hozzá az egyes területek a hagyományos örökségvédelmi szemlélethez? Mivel tudják azt gazdagítani? Milyen szempontokat kellene még figyelembe venni ahhoz, hogy az örökség hosszú távon fennmaradjon és valódi örökséggazdálkodásról beszélhessünk? Hogyan tud az örökséggazdálkodás jobban beágyazódni a mai társadalmi-környezeti-gazdasági viszonyokba?

Időpont: 2015. május 29. péntek 9-14.30
Helyszín: Párbeszéd Háza, Budapest, VIII. ker. Horánszky u. 20-22.

A részvétel ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a barbara.bodorkos@forsterkozpont.hu e-mail címen vagy a 36 30 535 0637-es telefonszámon jelezze.

Meghívottak köre: építészek, tájépítészek, közösségfejlesztők, vidékfejlesztők, területfejlesztők, környezetvédők, műemlékvédelmi szakemberek, kapcsolódó területek minisztériumi képviselői, civil szervezetek képviselői, esélyegyenlőségi és vállalkozásfejlesztési szakemberek, valamint a Forster Központ munkatársai.

A TERVEZETT PROGRAM

9:00-12:00 Gondolatébresztő előadások felkért előadóktól, kérdések-válaszok (kb. 12 perc előadásonként + 10 perc kérdések és válaszok)

  • Vitaindító előadás: Déry Attila, Ybl-díjas építész: Múlt–műemlék–mítosz
  • Jankovics Norbert, művészettörténész, régész (Forster Központ): Néhány szó az épületkutatásról, mint alkalmazott tudományról
  • Vasáros Zsolt, építész (BME Építészmérnöki Kar–Narmer Építészeti Stúdió): Rudabánya és Devecser. Két különös fejlesztés esettanulmánya
  • Sain Mátyás, tervező, elemző (Lechner Ödön Tudásközpont): Közösségi tervezés Budafok belvárosában
  • Ferik Tünde kutatásvezető (Völgy-zugoly Műhely Kft.) – Tósoki Imre, Tihany Község polgármestere (Európai Falumegújítási Díj–2014, Év Vidékfejlesztője díj): Jövő műhely – a Tihanyi településfejlesztés tapasztalatai
  • Szeghi Gábor, wekerlei építész: Wekerletelep, ahol (U) értéket őriz az idő
  • „REVEAL” projekt menedzsment csapat (Forster Központ): Paradigmaváltás a műemlékvédelemben? A balatoncsicsói plébánia felújítása – a közösségi tervezés, valamint a kapcsolódó kapacitásépítés folyamata és tapasztalatai

12:00-13:00 Ajánlások megfogalmazása kiscsoportos munkában

13:00-13:30 Ajánlások bemutatása a résztvevők teljes köre számára, a program zárása

13:30-14:30 Állófogadásos ebéd