Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Focimeccs Szentantalfán

Csütörtök délután Niki és Attila elhívtak minket Szentantalfára egy jónak ígérkező U19-es focimeccsre. Már régóta ki akartunk menni meccsre, ezért izgatottan vártuk, hogy mire képesek a helyi fiatal focisták. A barátságos mérkőzés délután hatkor kezdődött, Szentanalfa csapata játszott Badacsonytomaj ellen. Mint megtudtuk, az antalfai csapat az egyetlen focicsapat a Nivegy-völgyben, és mind az 5 faluból vannak játékosai. Az antalfai focipályát (ami egyébként gyönyörűen karban van tartva) a főútról lekanyarodva, kicsit beljebb érjük el, a házak mögött egy mező mellett. 

Már javában zajlik a meccs

A meccsen a nagy meleg miatt több ivószünetet is kellett tartani, de ennek ellenére is nagyon jól teljesítettek a fiúk. A nézősereg folyadékpótlásáról és a szotyiról Jutka néni gondoskodott, aki a szentantalfai Fenyves Pizzéria tulajdonosa. 

Szurkolói idill

A játék az elején kicsit lassan indult, de a második félidőre felpörögtek a fiúk, és el is durvult a helyzet, mert az egyik badacsonytomaji játékos elég agresszívan játszott, annak ellenére, hogy ez egy barátságos mérkőzés volt. A béke kedvéért a 70. percben le is hozták a pályáról. A kezdeti 0-2 hátrányhoz képest, 5-2-re nyert a hazai csapat, a 3. gólt a csapat egyetlen csicsói játékosa, Róka Máté szerezte. 

Egy kis "panoráma"

Aki esetleg érdeklődik a helyi meccsek iránt, jövőhéten már kezdődik a bajnokság, jövő vasárnap meg lehet nézni Szentantalfa felnőtt csapatát élőben.

 

0 Tovább

Borkóstoló és koncert a Nivegyházban

Múlt szerdán volt a Nivegyházban egy borkóstoló, utána pedig egy koncert. A borkóstolót a Dobosi Pincészet és a Tánczos Pince tartotta.

Ők tartották a borkóstolót

A Dobosi család borairól már 18. századi források is említést tesznek. Dobosi Dániel, a család egyik leszármazottja 1979-ben kezdett el újra borászattal foglalkozni. Mostanra már 25 hektáron gazdálkodnak, és évi 60 ezer palack boruk készül, közülük több díjnyertes. Gyártanak még bio gyümölcsleveket, mézet, szőlőmagolajat és -őrleményt is. 2002-ben áttértek a bio szőlőművelésre, azóta semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát nem alkalmaznak. A felszívódó permetszerek helyett ként és rezet használnak növényvédő szerként.

t

Ezeket a borokat lehetett megkóstolni. A mi kedvenceink a Kéknyelű (Dobosi) és a Zengő válogatás (Tánczos) voltak

A Tánczos Pince borásza, Tánczos Zoltán eredetileg informatikus. 2013-ban szüreteltek először, jelenleg körülbelül 2,5 hektáron gazdálkodnak. Ők is készítenek szőlőlevet a borok mellett, és vegyszermentes gazdálkodást folytatnak.

Tánczos Zoltán

A jó borokhoz jól csúszott a csicsói kifli és Szabó Bálint sajtjai. (Bálintról nemrég megjelent egy cikk, amit ezen a linken lehet elolvasni: https://welovebalaton.hu/bor.gasztro/harom.kecske.hat.kecske.hatvan.kecske )

 

Csicsói kifli volt bőven

Ezt az eseményünket egészen sikeresnek mondhatjuk, hiszen az előző hetihez képest több volt a résztvevő. Ezen felbuzdulva tervezünk még egy ehhez hasonló rendezvényt, amire reméljük, hogy hasonlóan sokan eljöttök :)

A kóstoló után 8 órakor kezdődött el Nemes ’Kölyök’ Gábor koncertje, amire szintén sokan eljöttek, megtelt a rendezvényterem emberekkel, kezükben a büfénkben vett fröccsökkel, szörpökkel, zsíroskenyerekkel.

 

A nézők

Nemes Gábor, azaz Kölyök, a gitározás mellett loopokat és didgeridoo-t is használ, ráadásul szájdobol is, lényegében egyszemélyes zenekarként működik. Kölyök idén áprilisban 151 indulóból megnyerte a Fülesbagoly Tehetségkutatót. Azóta sok fellépése van, nemcsak itthon, de külföldön is, például a linzi nemzetközi utcazene fesztiválon. Emellett a Gitármánia Táborban kurzust is tartott, illetve ősszel megjelenik az első önálló kislemeze is.

 

Kölyök

Szuper koncert volt, úgy láttuk mindenki jól érezte magát. A koncert után még maradt a közönség kicsit beszélgetni a büfépult mellett. Amikor a többség elment, előkerült Guszti nagybőgője, és együtt eljátszottak Gáborral pár számot. Mindenkit biztatunk, hogy legközelebb ne siessen ennyire haza, mert tök jó volt az afterparti is, nem csak az egész koncert!

 

Afterparti

0 Tovább

Falunap Balatoncsicsón

Ezen a héten pénteken és szombaton falunapok voltak Balatoncsicsón, amiből mi is kivettük a részünket. Ráadásul a kulisszák mögé is beláttunk, mert erre az alkalomra a Nivegyház kölcsönadott minket a helyi önkormányzatnak.  Pénteken 7 órakor templomi koncerttel kezdődött a program, Scheer Lívia énekelt, Balog Zsolt zongoraművész kísérte, szép koncert volt, megtelt a templom.

A templomi koncert

Aztán még a csicsói hősökre emlékeztünk egy kicsit, verssel és néma felállással. 

A megemlékezés

A koncert után a falu népe átjött a Nivegyházba, nálunk a rendezvényteremben volt az önkormányzat ajándéka, az ingyenes borkóstoló. Az antalfai pinceszövetkezet négyféle borát mutatta be a pincemester, Andrónyi László. A borkóstolón a falu színe java ott volt, és (talán a borok miatt) hamar jó hangulat kerekedett. Nagyon jó buli volt, rengeteg vendéggel, a kemény mag egészen hajnali 4-ig maradt. Hajnalban megjött a hidegfront, feltámadt a szél, és úgy tűnt, hogy elviszi a rendezvénysátrunkat, de szerencsére a férfiak helytállásának köszönhetően megmaradt.

a borkóstoló

Nagyon örültünk, hogy végre volt alkalmunk a helyiekkel találkozni és beszélgetni, mindenki nagyon rendes volt, jól viselkedtek, nem hagytak sok szemetet maguk után. (És mi is jól viselkedtünk, mert nem kértünk másnap vékonyra szelt parizert Schumi Zsoltitól)

Szombaton volt a falunap fő programja, a Nivegyház erre is kölcsönzött bennünket az önkormányzatnak… Délután segítettünk felállítani a sörpadokat, és a rendezvénysátrunkat. Aztán kipróbáltuk a fajátékokat, volt célbalövés, kézi hajtányos ringlispil (ez csak 30 kilóig, szóval nem ültünk fel), kirakók, meg mindenféle más. A legjobban a ’lökdleamásikatabottalalécről’ nevű játék tetszett nekünk, mert azzal jól meg lehetett verni a többieket. ’Véres párbajokat’ vívtunk, mondjuk akkor még a sörözés és a vigasság elején voltunk, később már nem biztos, hogy olyan jól ment volna a játék. Az ugrálóvárral is elkezdtünk szemezni, és végül meg is engedték nekünk, hogy kipróbáljuk. Ettől minden felnőttnek megjött a kedve a csúszáshoz, úgyhogy volt olyan is, hogy több felnőtt állt a csúszáshoz sorba, mint gyerek. Mi is volt még… szerencsére már sokakat ismerünk a faluból, így mókás volt nézegetni az iskolai tablókat, hogy néztek ki a helyi ismerősök 14 évesen…

A gyerekműsor (főleg a helikoffer) leszívta kicsit az agyunkat, úgyhogy utána még egyen csillámtetoválást is csináltattunk. (Képet erről inkább nem rakunk fel)

Az agyleszívós gyerekprogram

Az este legizgalmasabb programja Rumi László gólyalábas produkciója volt. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek is nagyon jól szórakoztak, sok nézőt is bevont a műsorba a művész, például két férfi tartott egy kötelet, amíg egy kislány „végigbalettozott” rajta, persze Rumi közreműködésével.

Kompetens férfiak

Másik legjobb dolog a nagyon magas kék létra volt, és a hosszú, furcsa kalapok.

Ábellel természetesen muszáj volt felmásznunk

Ezután vacsorával megvendégelt minket az önkormányzat, Rózsika néni főzött pörköltöt, nagyon finom volt...

Az este folyamán még néptáncos műsor is volt, a környékbeliekből álló Bokafogó néptánccsoport adott elő háromféle táncot.

Táncos lábak

Az egész falunapon a diszkó volt a legjobb, ami simán volt olyan jó, mint egy corvinusos buli. Az volt a legnagyobb bajunk, hogy már harmadik napja buliztunk, mert csütörtökön és pénteken is volt borkóstoló nálunk, így csak éjfélig bírtuk.

A másnap reggeli pakolás kicsit megviselte a szervezetünket, de szerencsére egész hamar végeztünk vele.

Ezúton is köszönjük a csicsói önkormányzatnak a szervezést és a jó hangulatot.

Egyébként felállítottuk a rendezvényteremben a pingpongasztalt, aki szeretne egyet játszani, jöjjön!

Ezen kívül ne felejtsétek a szerdai borkóstolót és koncertet sem!!!

0 Tovább

Lego robotépítő tábor

Múlt héten volt a Nivegyházban a Lego robotépítő tábor, ami most másodjára lett megtartva. A tábort Hollósy Szabi szervezte, aki mindig nagyon lelkes, ha valami informatikai újdonságról van szó. Nagyon szívesen magyarázza el a gyerekeknek, hogy mi hogyan működik. 

Szabi épp magyaráz a gyerekeknek

A program 5 napos volt, reggel 8-tól délután 5-ig. Szabi jobbkeze a tábor alatt végig Bujáki Patrik volt, aki szintén számítástechnikai beállítottságú helyi fiatal. A gyerekek különböző szinteken álltak a programozás tekintetében, ezért a kezdők és a kislányok „sima” Lego építéssel, és Lego társasjátékkal foglalták el magukat, míg a nagyok programoztak. Egy hatalmas vászonra is kivetítették, hogy éppen mi folyik, így könnyebben érthetők voltak a feladatok. 

Egy "legocsodarobot"

A fárasztó agymunka közben tudományos videókat néztek, majd megbeszélték a látottakat. Furcsa volt látni, hogy már ilyen kis korban ennyire tudnak lelkesedni valami iránt a gyerekek, és ennyire jól is megy nekik. A robotok és a számítógépek világa mellett sokat játszottak a kertben és egyszer elmentek egy bicikli kirándulásra. A táborban összesen 13 gyerek vett részt, akik egytől egyig nagyon élvezték a programokat, és alig várják, hogy jövőre megint jöhessenek. 

Patrik és közönsége

Jó hír, hogy az elkészült munkákból és Szabi gyűjteményéből kiállítás lesz a Nivegyházban párhuzamosan a falunappal, augusztus első hétvégéjén, ahova szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

0 Tovább

'Félidőnél' a Nivegyházban

Elérkezett július 23, a szakmai gyakorlatunk felénél járunk. Az elsődleges célunk az volt, hogy megismerjük a Nivegy-völgy falvait, lakóit, látnivalóit, fellendítsük a Nivegyház életét és az egyetemen tanultakat a gyakorlatban alkalmazhassuk.

Az elmúlt 6 hétben rengeteget kirándultunk a környéken, sok új embert ismertünk meg és néha pihenni is volt időnk.

Többfelé kirándultunk a környéken, elsőként a szentalfai mosót néztük meg, egy másik alkalommal pedig egy rejtett patak mentén sétálva felfedeztük a régi vízimalmot (szintén Szentaltalfán) és egy titkos edzőpályát is találtunk az erdőben.

 Edzőpálya az antalfai erdőben

Felmentünk a balázshegyi templomromhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra, ezért is gyakran tartanak itt esküvőket. A rom mellett megtaláltuk a balázs-hegyi levendulást, ami nem nagy, viszont kicsi, mégis különleges gyöngyszem a hegyen.

A balázshegyi templomrom

Annál nagyobb a levendulakínálat a Dörgicsei Levendula Majorban. Már messziről lehetett érezni a tömény levendulaillatot. Ildikó, a major tulajdonosa körbevezetett minket a birtokon, ahol a több mint 30 fajta levendula mellett fűszer- és gyógynövényeket is termesztenek, az ízlésesen berendezett boltban pedig rengeteg kézműves termék és gyógykészítmény közt válogathatunk.

A Dörgicsei Levendula Major

A Nivegy-völgytől távolabb is csavarogtunk, elmentünk a révfülöpi kertmoziba, Kapolcson a Kapolcska fesztiválra, Taliándörögd mellett az Imádi-dombon részt vettünk a szentivánéji tűzgyújtáson, megnéztük a somlói hegyet, és rendszeresen látogattuk a zánkai strandot és a szepezdi fagyizót.

Mindezek mellett több helyi pincével és más vállalkozásokkal is megismerkedtünk, mindenhol nagyon barátságos fogadtatásban volt részünk.

A Nivegyházban önerőből egyelőre a gyerekeknek sikerült programokat szervezni. Hetente van társasklub és kölyökmozi (kölyökmozi lesz augusztusban is, várjátok az új plakátokat!), ami kezdetben csak kevés gyerek érdeklődését keltette fel, viszont az utóbbi alkalmak egyre sikeresebbnek tűnnek.

 Társasklub új rekord - 15 fő

A GetCloserConcerts-nek köszönhetően már volt egy sikeres színházi est a Nivegyházban, ahol mi is kivettük a részünket a szervezésből. Reméljük, a jövőben is készülnek hasonló előadásokkal.

A színházi estre büfével is készültünk

Az elmúlt héten a Dobosi Pincészet 4 alkalommal, Hollósy Zsombor borász pedig Szabó Bálint sajtmesterrel karöltve tartott itt kóstolót. Ennek nagyon örültünk mi is, hiszen fontos célunk, hogy elsősorban a helyi vállalkozók vegyék igénybe a Nivegyházat rendezvényeik lebonyolítására.

Az elmúlt pár napban nagyon sokan fordultak meg nálunk.

Augusztusban mi is tervezünk néhány kulturális programmal egybekötött borestet tartani, ezekről infót szintén a facebookon, a www.nivegyhaz.hu weboldalon és plakátjainkon szerezhettek.

 Összességében eredményes másfél hónapot zártunk, a jövőben tervezzük a Nivegyház rendezvénytermének hirdetését, egy brossúra kiadását és a helyi szolgáltatók látogatását.

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog