Sok környékbeli borászathoz hasonlóan itt is a családi művelésből nőtte ki magát a komoly szőlőbirtok. Szabó László a rendszerváltás előtt néhány évvel kezdett el gazdálkodni és a szerény hasznot mindig visszaforgatta. Hogy  miként érezhette meg azokban az években, érdemes álmodni és új dologba fogni, arra fia, Gergely szerint az a válasz, hogy mindig is alkotó fantáziájú ember volt, akit izgatott valami újnak a létrehozása, és aki érezte, merre kanyarodnak a dolgok, azaz mikor van a jó pillanat.  

 

A szülők becsületes, szorgos munkája alapozta meg a mai Borházat. Nem is volt kérdés, hogy a gyerekek mit akarnak, merre indulnak. Ugyan a nagyobbikat, Gergelyt Keszthelyre iratták be vendéglátóipari szakközépiskolába, de amikor már látszott, hogy a szőlőből meg tud élni a család, kertészeti főiskolán folytatta a tanulmányait.


- Erős vezér kell egy ilyen vállalkozáshoz, amilyen Édesapám. Mi kis katonák voltunk, akik beálltunk a sorba, de szépen lassan meg is szerettük a szőlőt. Amiért az ember áldotzatot hoz, azt előbb-utóbb magáénak érzi - emlékszik vissza
Gergely. 
Felnőtt fejjel pedig megtiszteletésnek tekinti, hogy édesapja róla nevezte el a Borászatot, ezzel is kijelölve mindnyájuk közös jövőjét. Húga Ildikó a vendéglátásban segít, felesége Ági pedig támasza és segítsége mindenben, amellett, hogy egy 3 éves kislány anyukája, és úton van már egy kisfiú is. 

A Szent Balázs-hegyen található, csodálatos panorámájú borpincében borkóstolásra alapozott vendéglátás folyik.  A szabadtéri kemencében ízes étkek készülnek, a kandallós pince-étterem hűvösebb időjárás esetén fogadókész. 

Mára 22 ha szőlőterületen biogazdálkodást folytatnak. Boraik hagyományos és reduktív módszerrel is készülnek. Olaszrizling, rizling szilváni, szürkebarát, juhfark, muskotály, pinot blan, cserszegi, továbbá 6 hektáron cabernet savignon, merlot, zweigelt, kékfrankos. Apa és fia tagja a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesületnek, a Gergely Borház az borút egyik állomása.