A balatoncsicsói Örökségünk Egyesület, a csicsói általános iskolával együttműködésben majdnem két millió forintos támogatást nyert az idei Hungarikum pályázaton. A pályázat címe (M)értékek iskolája, fő célja pedig, hogy a helyi ifjúságnak, gyerekségnek segítsünk közelebb kerülni ehhez a gyönyörű helyhez, ahol élünk. A programban szerepel néhány rendezvény, rajz és fotókiállítás, kirándulás és egy videós nyári iskola a Nivegy-völgyi gyerekeknek.

Arról, hogy miért is videózás:
Úgy 20 évvel ezelőtt Vógel András, Budapestről menekült fotóművész aki egy kis présházban élt itt a falu fölött a hegyen, fotós klubot szervezett a helyi gyerekeknek. 

 

Néhány éven keresztül járt hozzá, illetve inkább vele egy csapat helyi kamaszgyerek. Tanultak fényképezni, nagyítani (még az analóg kort éltük akkor) nagyokat kirándultak a Kárpát-medencében mindenfelé. Ma is szinte minden házban láthatunk egy-egy, a gyerekek által készített, nagyított, fekete kartonra kasírozott fényképet. Vógel Bandi jópár éve meghalt, a „fotózós gyerekek” felnőttek,ritkán, talán sosem gondolnak a húsz év előtti kirándulásokra. Mégis, valahogy abban az egész generációban benne hagyta a nyomát a közös élmény. Valami ilyesmit szeretnénk mi is.

Május 23-án szombaton tehát elindult a (M)értékek iskolája - videós kurzus. A cél, hogy nyár végére a helyi ifjúság megtanuljon videózni, közben mélyebben megismerkedjen a völgy értékeivel, szépségeivel, választ keressen arra a kérdésre, hogy: „Miért is jó itt élni?”. Ha úgy mennek a dolgok, ahogy tervezzük, őszre mindezt filmeken keresztül mesélik majd el a külvilágnak is. A szombati első műhely munkán 16 lelkes értékőr és értékőr palánta vett részt. Játszottunk, beszélgettünk a filmezésről, filmeket néztünk és csináltunk is egyet közösen a Csicsói-falshmob alkalmával forgatott anyagból. (Ez egy iskolai erőszak elleni kampány része volt, az egész iskola részt vett rajta).

A film ide kattintva megtekinthető. 
A következő forgatás a ma délutáni gyereknapon lesz, ha erre jártok, nézzetek be!