Péntek délelőtt átbeszéltük Gusztival, hogy milyen feladatokat kell végeznünk a Nivegyházban, majd ebéd után úgy döntöttünk, hogy átmegyünk Kapolcsra és megnézzük a Kapolcska Fesztivált, ami ezen a hétvégén van. Elsősorban nem konkrét program miatt jöttünk, csak megnézni, hogy milyen Kapolcs, és az itteni fesztiválok. Először egy régi ház udvarára mentünk be, ahol a világhírű muzsikás zenekar zenélt és közben kalotaszegi táncokat tanítottak a szintén híres Muszkáék.

Muzsikás és a Muszka házaspár

Kapolcson nagyon érdekesnek találtuk azt, hogy olyan érzés volt itt lenni, mintha egy másik országban lennénk. A falut nagyon nyitottnak láttuk az új dolgok felé: a hagyományőrzés mellett az alternatív művészeteknek is jutott hely, például a Manóvilágnak. Teljesen normális volt az, hogy beültünk egy ház udvarára kávézni, egy másik udvarban manókiállítást néztünk meg, máshol pedig nagyon finom házi pörköltet ettünk, aztán kijöttünk a patakba sétálni.  Nem is beszélve arról, hogy az emberek jó része mezítláb sétálgat az utcán. Így tettünk mi is. Egyszóval- ahogy egy csaj mondta az előbb- olyan, mint egy nagy házibuli, csak nagyon nyugis és családias.

ManóVilág

Este megnéztük a János vitézt, amit a Nemzeti Színház frissen diplomázott színészei adtak elő. A darab nagyon fiatalos és lendületes volt, tele poénokkal, viszont a szöveg az eredeti maradt, azon nem változtattak (csak hozzátettek). Talán az egész közönségnek a kedvence volt, amikor az egyik vitéz egy lóvá átalakított biciklin gurult be a színpadra.

Ezt követően 10 óra körül elindultunk az Imári-dombra, ami Taliándörögd mellett van, és ott részt vettünk a Szentivánéji tűzgyújtáson. Habár a társaság nem volt nagy, a hangulat annál inkább- köszönhetően Kovács Miklós pálinkafőző mesternek.

Egy kicsit tudtunk beszélgetni Vigántpetend képviselőivel az itteni falvak helyzetéről is. Visszafele azon mulattunk, hogy amíg a szaktársaink a szakmai gyakorlatuk alatt a Nemzeti Agrárkamarában rendezgetnek őstermelői igazolványokat, mi éjfélkor épp egy búzatábla közepén sétálgatunk a sötétben.

A tavalyi Imári-dombon készült videót itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=7f12nD2TvLU 

Kovács Miklós pálinkáiról itt tudhattok meg többet: http://www.fuligjimmy.hu/