A nívós helyi termékek előállítása és tudatos kínálása, a szállásadás, a falusi vendégasztal szolgáltatás és a borkóstolás hozzáadott értékekként, igazi kitörési pontot jelenthet a Nivegy völgyben. Ezt jól mutatta az is, milyen sokan voltak kíváncsiak Szabadkai Andrea szakértőnk véleményére az április 17-i látogatás során. Nyolc család összesen 14 képviselője tette fel a kérdéseit  a termék előállítás jogi és szabályozási hátteréről, az alapvető jogi tudnivalókról, a "tippekről és a szabályos trükkökről", amelyek a munkát és az értékesítést megkönnyítik.


 

Általános tapasztalat, hogy a kistermelői, őstermelői, vállalkozói működés sokféle lehetőséget kínál, de a szerteágazó és nem mindig konzekvens szabályok ismerete és követése elég nehéz.
A könyvelési szabályokban való eligazodást a beszélgetés során említett jogszabályok felsorolásával szeretnénk megkönnyíteni:

Szja tvr. 6. számú melléklete irányadó abban, hogy mit lehet őstermelői adózással értékesíteni>

a 1996: CIII. törvény a természet védelméről, ill. a 2009: XXXVII. törvény az erdőkről, és az ennek végrehajtására született 153/2009. FVM rendelet szabályozza, hogy hol mit lehet gyűjteni, szóbeli vagy írásbeli engedély alapján.

A kistermelő a 210/2009-s rendelet alapján jelenti be kereskedelmi tevékenységét az illetékes jegyzőnek. Az őstermelők agrárkamarai díjat fizetnek. És végül a falusi vendégasztal fogalma:

A kistermelő az

-*általa megtermelt vagy előállított*,

-*és - kiegészítő alapanyagként - vásárolt élelmiszer felhasználásával*,
valamint

-*más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával falusi
vendégasztalt üzemeltethet. *


A meghatározásból is látszik, hogy a falusi vendégasztal szolgáltatás
lehetővé teszi a Nivegy völgy termelői közötti termékértékesítést,
egymás  termékeinek  - sajtjainak, szörpjeinek, krémjeinek és lekvárjainak - népszerűsítését. Ahogy az őszi képzés során ezt majd tanuljuk, a keresztmarketingjét. Addig is bátorítjuk a szállásadókat, hogy kínáljanak reggelit, a termelők a gyűjtögetési terület helyi kezelőit megismerve, hozzájárulásukkal - csipkével, medvehagymával színesítsék a kínálatot (az erdei gyűjtéshez
írásbeli hozzájárulás szükséges). 

Hogy a könyveléssel kapcsolatos aggodalmakat oldjuk, megfelelő érdeklődés esetén- és itt a helyi könyvelőkre is gondolunk- szívesen hívunk előadót a kistermelői, őstermelői könyvelésről. Ha szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, illetve,  ha további kérdések merültek fel, amelyre Andreától várnak választ, kérjük írjanak az aniko.soltesz@gmail.com címre, vagy hívják a 20 453 4639-es számot.