Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nivegy-völgyi névjegyek: Soma Borpince

Sólyom Péter úgy tudja, hogy szentantalfai gyökerű családjuk egyik legrégebbi Nivegy-völgyben. A Cseh, a Dobosi és a Sólyom famíliák a középkortól a király szolgálatában álltak. Utóbbiak a királyi udvar számára magyar agarakat nemesítettek, tenyésztettek, és Kinizsi Pál udvartartásán keresztül juttatták el az ebeket a királyi várba.
Szerencséjük volt: veszprémi kutatók alaposan utána jártak a csládjuk történetének.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Scher-féle Levendula vendégházak


A 2003-ban épült ház jó ideje szálláshelyként működik, amelyet családi vállalkozásban koordinálnak. Az új bútorokkal berendezett modern ház picit magasabb árkategóriás szálláshely a Nivegy-völgyi átlagnál. A válság éveiben jelentősen csökkent a forgalma, de azóta szépen visszaállt az érdeklődés.
Vendégeik elsősorban a fővárosból és környékéről érkeznek.


Amit a Levendula vendégházak kínálnak: a csendes környezet, és gyerekbarát megoldások - a berendezés részeként gyerekágy, etetőszék áll a vendégek rendelkezésére -, valamint közel van a játszótér, és ugye, nagyon közel van a Balaton is.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Rezeda pince

Édesapja a neszmélyi borvidék kellős közepéről, Süttőről származik, a nagyszülők révén Nagy Juditnak így gyerekkorától kezdve köze volt a szőlőhöz.

Ugyan más pályát választott - vegyészként végzett, majd informatikai területen dolgozott multinacionális cégeknél -, a férje révén újra bor közelébe került: pontosabban anyósa révén, ugyanis ő nagy borász volt.

Az életben nincsenek véletlenek: "befektetési céllal" vásároltak egy kis földet pincével a Balázs-hegyen, és ez a lépés meg is pecsételte Judit sorsát.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Péringer Miklós borász

Sok szállal kötődik a balatoncsicsói plébániához, ahol fél gyerekkorát töltötte, amikor rokona volt a helyi plébános. Az épület minden zegét-zugát ismerri, és olyan titkait is, mint a legbelső elrejtett kamra, ahova a fináncok elől rejtették el a Tagyon-hegy ajándékát, a bort.

Eredetileg orvosi pályára készült, de bencés diákként nem kerülhetett be elsőre az egyetemre. A "kötelező" várakozási időt munkával töltötte a Gödöllői Agráregyetemen, amely el is térítette az eredeti szándékától: ott szerezett agrármérnöki és tanári diplomát. A csicsói tsz-ben töltött el 17 évet, majd falugazdász lett, ma a körzeti iroda vezetője.

A 2000-es években harmadik diplomája is lett, Európai Unios agrárszakértő, amellyel felsőfokú minőségiztosítási, pályázatíró, és vendéglátó szakképesítéseket is kapott. Jelenleg falugazdász és pályázatíróként is működik.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Molnár Családi pince

A réges régi családi pincétől 100 méterre áll a mostani, amit 1968-ben vettek meg és azóta gyarapítgatnak apránként. Két különálló öreg boltíves pince volt az alap, amelyek szép lassan egy közös nagy rendszer részei lettek.

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog