Sólyom Péter úgy tudja, hogy szentantalfai gyökerű családjuk egyik legrégebbi Nivegy-völgyben. A Cseh, a Dobosi és a Sólyom famíliák a középkortól a király szolgálatában álltak. Utóbbiak a királyi udvar számára magyar agarakat nemesítettek, tenyésztettek, és Kinizsi Pál udvartartásán keresztül juttatták el az ebeket a királyi várba. 
Szerencséjük volt: veszprémi kutatók alaposan utána jártak a csládjuk történetének.

 

Mind nagyapja, mind édesapja család a borászat kísérleti ágát választotta, a kilencvenes évektől készítettek desszertborokat, jégbort. Édesapja hobbija emellett a lekvár és befőttkészítés, van is egy „kis kertje”, úgy 200 almafával. Pálinkákat ugyan maguk nem készítenek, de professzionális alapanyagot szolgáltatnak hozzá. A tavalyi országos versenyen 4. helyezett lett muskotályos törkölypálinkájuk. Emellett mustot is árulnak.

Péter a borlikőrök, fűszeres édes borok irányába vitte tovább ezt a vonalat.

Eredetileg vendéglátást és építészetet tanult, előbbit állítása szerint ma is jól hasznosítja, ha akár csak a fesztiválozást nézzük – mára 40 rendezvényen van jelen boraival, sőt, németországi fesztiválokon is részt vesz –, hisz ezek az alkalmak is a vendéglátásról szólnak.

Ilyenkor fehér, vörös és rozé borokból száraz-, félédes-, édes változatokkal, valamint borkülönlegességekkel töltik fel a standot, összesen 27 féle van jelen. A Nivegy-völgy fő fajtája, az Olaszrizling mindig ott van köztük. Fröccshöz Rajnai rizlinget, Ezerfürtűt kínálnak. A borokról általában is érdemes tudni – és Sólyom Péter fontosnak tartja az ismeretterjesztést –, hogy jóval nagyobb ásványianyag tartalmuk van, mint a sokat propagált ásványvíznek, így nyáridőben kifejezetten egészséges egy könnyű fröccs, amellett, hogy kellemes. Kínálnak még Juhfarkat, Zenitet, Cserszegi Fűszerest, Szürkebarátot, Zweigeltből vörös és rozé is van, sőt száraz és édes, emellett a Zeuszból szintén csak édes bor készül. A félédes és édes borok különleges technológiával készülnek: az elkészült szárazbort a saját mustjával utólag visszaédesítik.
A borkülönlegességeket illetően, a lágy, olajos, fűszeres, gyümölcsös ízvilág jellemző.

Úgy látja, a fiatalok kedvét elveszi a földtől és a szőlőtől a borzasztóan megterhelő adminisztráció. Az alkohol jövedéki termék, így erre a területre fokozottan érvényesek a fentiek. Szerencséjére Péter nem elijedt a szőlőtől, inkább megtalálta benne a maga irányát. Mára 10 hektáron gazdálkodik, és, a tervei szerint a vendéglátás irányába is nyitnak majd. Ha módjában áll, 5 éves kisfiát is viszi magával, akinek mindez nagy élmény. Reméli, a kedve is megjön hozzá, hogy később beálljon majd a gazdaságba.