A réges régi családi pincétől 100 méterre áll a mostani, amit 1968-ben vettek meg és azóta gyarapítgatnak apránként. Két különálló öreg boltíves pince volt az alap, amelyek szép lassan egy közös nagy rendszer részei lettek.

 


Molnár László családja 1874-től, nagyanyja születési dátumától számítja a családi szőlészet, borászat idejét. Ez idő alatt az egykori kisebb területek mára 10 hektárosra nőttek – Balatonszepezdtől Szentjakabfáig minden községben van területük –, amelyen 9 fajtával foglalkoznak: Olaszrizling, Zengő, Szürkebarát, Furmint, Rizling Szilváni, Rajnai Rizling Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Savignon. Úgy tartják, egyszerre még a jég sem tudja elverni a szőlőjüket.


A környéken előbb megkezdődött a privatizáció, mint másutt, azzal, hogy az akkori tsz elnök már a 80-as években kiadta vagy eladta a szőlőket. Aztán 1992-ben hivatalosan is vehetett, licitálhatott bárki bármire korlátlanul, és a földrendezés alkalmával, a területet Aranykorona ellenében névre lehetett íratni.

Molnár László (érzékeny szeme miatt visel végig napszümeveget) fiatalemberként először másutt próbált szerencsét, de 7 év után visszatért Antalfára. A helyi tsz-ben főkönyvelői posztig vitte. Egy súlyos betegség után lett könyvelő, később segéd üzemág vezető, majd vendéglátó ágazatvezető – a Nyugat-Dunántúlon 49 vendéglátóegységet, vezetett, köztük borozók kávéházak, éttermek is voltak.

Molnár Zsolt a fia is messzebbről indult, irányítástechnikai műszerész, majd programozó lett. De a szőlő mindig ott volt a „munka mellett”. Előbb volt traktorhoz jogosítványa, mint autóhoz. Főállású őstermelővé Zsolt 2008-tól lett.

A metszést karácsonytól áprilisig apa és fia ketten végzik. A szürethez már kell segítség is, olyankor mozgósítják az egész rokonságot.

A termeléshezk, értékesítéshez, amit most Zsolt végez, sokat jelentettek édesapja korábbi tapasztalatai. Szőlőt is értékesítenek és bort is, utóbbival ugyan sok a munka, de az az előnye, hogy azonnal kifizetik. Emellett vannak még a régóta visszajáró vendégek a pincéhez. A betérő vendég pogácsát, hidegtálat, pincepörköltet fogyaszthat a jó borok mellé.