Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mérnök agy és borász szív

Szakértőink sorában Balázs Tiborhoz értünk, aki vállalkozásfejlesztőként vesz részt a balatoncsicsói plébánia felújításához kapcsoló Borász Műhely szervezésében, és a későbbi üzleti tervezést segítő képzéseken. Bár a fővárosban él, meghatározó számára a vidékhez való kötődés. Villamosmérnök, tanár, közgazdász és maga is vállalkozó. A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója 2011 óta. Szerelemből, felnőtt fejjel kitanulta a borászkodást, saját pincéje, bora van. Igyekszik számos tevékenysége mellé a sportot is beilleszteni, karatéka, maratonfutó, triatlonista és természetjáró ember. Csicsóról és mindazokról az élményekről kérdeztük, amelyek pozitív, meggyőző tapasztalatok az életében arról, hogy minden tanulható, és nincs lehetetlen, ha adott a kellő elszántság és lelkesedés.


Honnan indult a pályád, miként alakult ennyire sokszínűre?
Meghatározó az életemben a tanyasi, falusi környezet, lévén alföldi, szegedi születésű vagyok, és gyerekkoromban rengeteg időt töltöttem a nagyszüleim Hajdú-Bihar megyei tanyáján. Egyfajta keretes szerkezete az életemnek, hogy néhány év múlva ismét vidéki környezetben képzelem el magam: a Bakonyban levő parasztházunkban fogunk élni és gazdálkodni. Nagy rajongója vagyok Hamvas Bélának, aki a Bor filozófiája című művében a magyar tájak karakterét is leírja. Szerinte a Bakony jellemzői a szabadság, a függetlenség, az erő. Ezzel a megközelítésmóddal nagyon tudok azonosulni, és csak erősíti bennem az amúgy is meglevő kötődést a Bakonyhoz, a Balaton vidékéhez.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek - Dobosi Róbert

Gyerekkora óta foglalkozik állatokkal, szintén kamaszként, 13 évesen szerezte be az első kecskéjét. Fő profilja a sajtkészítés, a hagyományos technológiát édesanyjától tanulta. A hosszabb érlelés eljárásmódját pedig más műhelyekben ismerte meg.


A sajtkészítés folyamatából bőven marad savó. Ez adta az ötletet disznótartásra. Nagybátyja is biztatta, aki az Alföldön foglalkozik ugyanezzel, ő segítette tanácsaival az elindulást.

0 Tovább

Jól vizsgáztak Nivegy-völgy borai az éves borversenyen

Szentantalfán, az új Faluházban április utolsó napján rendezték meg a hagyományos Nivegy-völgyi borverseny. A szakmai rendezvényhez a korábbi évekkel szemben több olyan kulturális, gasztronómiai és szórakozató esemény is csatlakozott, amelyek segítségével mind a helyi és környékbeli lakosok, mind a messziről érkezett turisták belekóstolhattak a Nivegy-völgy nyújtotta páratlan lehetőségekbe.

Már a Faluházhoz érkezve megismerkedhettek a látogatók a környékben előállított termékekekkel: különféle sajtok, mézek, szörpök, sütemények és sok más finomság várt arra, hogy megkóstolják, és megvásárolják őket!

0 Tovább

Falusi vendégasztal szolgáltatás a Nivegy-völgyben

A nívós helyi termékek előállítása és tudatos kínálása, a szállásadás, a falusi vendégasztal szolgáltatás és a borkóstolás hozzáadott értékekként, igazi kitörési pontot jelenthet a Nivegy völgyben. Ezt jól mutatta az is, milyen sokan voltak kíváncsiak Szabadkai Andrea szakértőnk véleményére az április 17-i látogatás során. Nyolc család összesen 14 képviselője tette fel a kérdéseit a termék előállítás jogi és szabályozási hátteréről, az alapvető jogi tudnivalókról, a "tippekről és a szabályos trükkökről", amelyek a munkát és az értékesítést megkönnyítik.


0 Tovább

Hegyközségi Borverseny Szentantalfán 

A bejegyzés egyben meghívó. Évtizedek óta rendez borversenyt a Szentantalfai Hegyközség, és most érkezett el az ideje, hogy ez az esemény nyitott lesz a nagyközönség számára. Sőt, akár a 2 napos szabadságot is el lehet tölteni Nivegy-völgyben, olyan hívogató program állt össze. Szeretettel várunk mindenkit! Az esemény egyben nyitó alkalma a nemrégiben felújított szentantalfai Faluháznak.

De ennél még több is. Tavaly óta egyre intenzívebb együttgondolkodás zajlik a csicsói plébánia felújításához kapcsolódóan (az előzményekről számos cikk itt a blogon és a facebookon), amely egész Nivegy-völgy és az itt lakók közös jövőtervezése, egyre táguló körben. Azaz egyre többen tudnak bekapcsolódni a folyamatokba.

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog