A Martinus Borház a Tagyonhegyen található. A mára 3 hektáros birtok részben családi örökség, de nagyrészét az elmúlt években vásárolták. A fiatal pincészet és borásza, aki még harminc sincs, azt a célt tűzte ki, hogy a Nivegy-völgy egyik meghatározó borászatává váljon és a térség hírnevét öregbítse.

 


Ruppert Márton édesapja is borászkodott, mellette majd később az egyik rokonuknál tanulta meg a szakma alapjait. Hivatásául is a borászatot választotta, amit a Budapesti Corvinus Egyetemen tanult.

Az egyetem segített bekerülni a szakmai körforgásba, ami Márton szerint nagyon fontos plusz. Néhány hónapra külföldre is szeretne majd eljutni, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Boraikat – Olaszrizling , Rajnai Rizling, Sárgamuskotály, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc – a hagyományos és a modern technológia alkalmazásával készítik. A Borház pályázatok segítségével és saját tőkéből próbál előrejutni, de vezetője bevallja, nem sok jut marketingre, úgyhogy kreatívnak kell lenni: borcímkéit például formatervező ikertestvére készítette.

Ruppert Márton szerint nagyon jó az együttműködés a környékbeli fiatal borászok között. Több közös szerveződés is abban próbál segíteni, hogy könnyebben odacsalogassák a vevőt Nivegy-völgybe.

A legutóbbi kezdeményezés a Rizling Generáció, amely már-már költőien így foglalja össze küldetését: "Ahogy sok tucatnyi rizlingszem egységet alkot a szőlőfürtben, úgy váltunk egyívású barátokból valódi borászközösséggé. Olyan közösséggé, ahol inspiráljuk egymást és ez büszkeséggel tölthet el bennünket. Ahol mindannyiunk számára fontos a másik sikere. Ahol bátran fordulhatunk egymáshoz tanácsért, támogatásért. Ahol szenvedélyünk a jó bor, mert szeretünk minél több embert jókedvre deríteni. Ahol komolyan gondoljuk, hogy a múlt és a hagyomány kötelez, mert alapjain a jövő nemzedékek lehetőségeit gazdagíthatjuk. Ezért fogtunk hát össze, ezért szökött szárba általunk a Rizling Generáció. Hiszen valamennyien közös tőről fakadunk."