Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nivegy-völgyi névjegyek: Szigeti Mónika őstermelő

Mónika és férje először csak átjártak Erdélyből szüretelni a Dobosi Pincészethez, de aztán megtetszett nekik a vidék, hamarosan hozták a két gyereket és 2008-ben letelepedtek Szentanatlfán. Otthon, Szatmárnémetiben kertészkedéssel, állattenéysztéssel foglalkoztak.

Lassan elkezdtek hiányozni az otthoni ízek, és kitalálták, hogy itt is elkezdenek kertészkedni. Milyen fontos motiváció az otthoni íz!

Balatoncsicsó balatoncsicsói plébánia őstermelő Nivegy-völgy Nivegy-völgyi névjegy névjegyek zöldség kert

Úgy alakult, hogy kaptak használatra egy kis földet, amit két oldalról is patak vesz körül. Amikor már nagyon sok minden termett, Mónika arra gondolt, jó volna eladni piacon.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Szabó és Fia Borpince

Szabó József azt szokta meg egész életében, hogy tempósan él, és sok mindent megvalósít az elképzeléseiből. Most, 58 felé kanyarodva is így van ezzel, de már látja, hogy fogy a rendelkezésre álló idő, így az egyre becsesebb. A plébánia elkészülte is azon vágyai közé tartozik, amit nagyon szeretne megélni. Építészként különösen is érdekli ez a projekt.

Balatoncsicsó balatoncsicsói plébánia Nivegy-völgy Nivegy-völgyi névjegyek névjegyek bor borász szálláshely
Csicsó fölött a hegyen, egy 20 hektáros terület középpontja a pincészet, gyönyörű kilátással, körülötte erdővel.

Felmenőik az 1750-es táján érkeztek ide Frankhonból - Scher Jancsi bácsi kutatásai alapján -, amikor Mária Terézia a török hódoltság után szőlő- és borkultúrához értő embereket telepített be Magyarországra. Tehát úgy 270 éve viszik tovább az eredeti hagyományt.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Soma Borpince

Sólyom Péter úgy tudja, hogy szentantalfai gyökerű családjuk egyik legrégebbi Nivegy-völgyben. A Cseh, a Dobosi és a Sólyom famíliák a középkortól a király szolgálatában álltak. Utóbbiak a királyi udvar számára magyar agarakat nemesítettek, tenyésztettek, és Kinizsi Pál udvartartásán keresztül juttatták el az ebeket a királyi várba.
Szerencséjük volt: veszprémi kutatók alaposan utána jártak a csládjuk történetének.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Scher-féle Levendula vendégházak


A 2003-ban épült ház jó ideje szálláshelyként működik, amelyet családi vállalkozásban koordinálnak. Az új bútorokkal berendezett modern ház picit magasabb árkategóriás szálláshely a Nivegy-völgyi átlagnál. A válság éveiben jelentősen csökkent a forgalma, de azóta szépen visszaállt az érdeklődés.
Vendégeik elsősorban a fővárosból és környékéről érkeznek.


Amit a Levendula vendégházak kínálnak: a csendes környezet, és gyerekbarát megoldások - a berendezés részeként gyerekágy, etetőszék áll a vendégek rendelkezésére -, valamint közel van a játszótér, és ugye, nagyon közel van a Balaton is.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Scher Erzsi és Scher Péter vendégháza

Erzsi a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatal szentantalfai kirendeltségénél dolgozik, Péter őstermelő.

Talán ők voltak azok Balatoncsicsón, akik elsőként alakítottak ki vendégfogadásra alkalmas szobákat. Ugyanis minden nyáron többször is betértek a faluba német turisták - a régi szép időkben még sokkal többen jöttek a Balatonhoz nyaralni - és szállás felől érdeklődtek. Az emberek pedig évekig azt válaszolták nekik, "sajnos nincs".

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog