Másodízben tartottunk képzést a Nivegy-völgyi Tudástár képzéssorozatba, A falusi szállásadás kialakítási, működtetési feltételei és a jó gyakorlatok címmel. A képzések, a közös ötletelések abban segíthetnek, hogy a felújított plébánia épülete megteljen élettel, színes programokkal, és a működtetés költségének is meglegyen a fedezete. Egyúttal Nivegy-völgy egészét is segíteni kívánja a program, hogy megélhetési-, boldogulási lehetőségeik bővüljenek, és a helyben kiaknázható erőforrásokat még inkább ki tudják használni.
A helyszín ezúttal a Dobosi Pincészet volt Szentantalfán. Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást Dobosi Dánielnek és Ilonkának.
Összefoglalás képen íme a fontosabb pontok Szalay Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke előadásából.
Előadónk a falusi turizmus fő vonzerejeként kiemelte a természet közelségét, a még élő tradíciókat (tárgyi, szellemi, kulturális, valamint termelési hagyományok), a vidéki életmódot, a családias miliőt, és az emberi kapcsolatokat.
A felsoroltak sokszínű, tájegységenként, településenként, de akár vendégfogadóként is eltérő kínálatot jelentenek, és kiváló lehetőséget nyújtanak a falusi turizmus specializálódásához.
A minőségi falusi turizmus jelentős fejlődés előtt áll:
- Megnőtt az igény a szálláshely által nyújtott szolgáltatások iránt
- Nagy a verseny az egyes szállásadók között
- Megjelent egy speciális igényű célközönség
- A vendég egyre inkább különlegességet igényel
- Csomagajánlatok összeállítása és értékesítése
- Sok szolgáltatás már eleve adott egy-egy szálláshelyen
S ami a Nivegy-völgyben különösen fontos: a szálláshely körzetében lévő más szolgáltatókkal együtt, közös programcsomagok kialakítása, amelyben szerepet kapnak a borászok és a helyi termék előállítók.
Andrea számos példával illusztrálta, hogy milyen szakosodás történt az elmúlt időszakban.
A szakosodás – specializáció formái:
- Bio / ökoporta
- Egészségporta
- Mozgáskorlátozottakat, fogyatékosokat fogadó porta
- Bébi és gyerekbarát porta
- Aktív üdülést biztosító porta (sport, kerékpár stb.)
- Lovas udvar
- Üdülés boros gazdánál
- Hagyományok portája
- Falusi vendégasztal porta
- Falusi életmód ifjúsági porta
A felsoroltak közül néhányat részletesen, képekkel illusztrálva is bemutatott:
ÖKOPORTA jellegzetességei:
- Alapvetően tanya- vagy biogazdaság
- A háznál megtermelt alapanyagokból készült ételek szerepelnek
- Energia- és víztakarékos eszközöket használnak
- Komposztálás és szelektív hulladékgyűjtés
- Túraútvonal ajánlatok a háznál
- Partneri viszony kialakítása a környék termelőivel
- Rendezett, virágos udvar a vendégfogadó portán
- Környezetkímélő anyagok használata
- Antiallergén textilanyagok
- Helyi hagyományok ismerete
- Esetleg háziállatok bemutatása
BÉBI- és GYERMEKBARÁT porta
- Gyermekfelügyelet biztosítása
- Gyermekmenü
- Játszó udvar és kerti játékok a háznál
- Játszósarok szobai játékokkal (kártya, társasjáték, játékok, mesekönyv)
- Gyermekágy, gyermekszék és etetőszék
- Házi és haszonállatok tartásának bemutatása, állatsimogatás
- Szórakoztató játékok kínálata (asztalitenisz, billiárd, darts, lengőteke)
- Felszerelt pihenőkert (nyugágy vagy szaletli, lugas)
- Szabadtéri sporteszközök és játékok (tenisz, tollas, íjászkodás, ping-pong)
- Gyermek biztonsági eszközök használata, kiemelt balesetvédelem az egész portán
ÜDÜLÉS BOROSGAZDÁNÁL
- Borospince, vagy bor/pálinka bemutató-kóstoltató helyiség
- Borkínálat, pálinkakínálat minimum 3 féle tájjellegű itallal
- Szakszerű bor/pálinka kóstoltatás
- Falusi élethez és agrár munkakultúrához kapcsolódó tevékenységek bemutatása
- Pálinka lepárló bemutatása
- Speciális regionális, térségi, helyi turisztikai információs anyagok, kiadványok és térképek
- Kemence, nyári konyha vagy szabad téri sütő-főző hely
- A bor / pálinka bemutató, kóstoltató helyiségek szakosodáshoz igazodó dekoráltsága
HAGYOMÁNYOK PORTÁJA
- Tájegységre jellemző falusi szobaberendezés, függöny, terítők, párnák, szőnyeg, asztalteríték stb.
- Tájjellegű ételek, helyi termékek készítése és kínálata
- Házi gyűjteménnyel rendelkezik a paraszti kultúra emlékeiből
- Hagyományos népi kézműves mesterségek bemutatása
- Falusi élethez és agrár munkakultúrához kapcsolódó tevékenységek bemutatása
- Speciális regionális, térségi, helyi turisztikai információs anyagok, kiadványok és térképek, programajánlók
- Tanya vagy biogazdaság, gyümölcsöskert vagy fűszerkert
- Kemence, nyári konyha, vagy szabad téri sütő-főző hely
- Tájegységre jellemző abroszok, kerámia étkészletek
EGÉSZSÉGPORTA
- Középpontban az egészségmegőrzés szerepel
- Kímélő és egészséges ételek
- Gyógyteák kínálata
- Sporteszközök (kerékpár, Nordic walking botok stb.) kölcsönzése
- Relaxációs eszközök (Masszázsfotel vagy masszázságy, masszőr stb.)
- Anti-allergén textíliák használata
- Túralehetőségek
- Szauna, dézsafürdő
- Gyógynövények
- Partneri viszony kialakítása közeli gyógyfürdővel
A téma jogi hátteréhez:
- Falusi szálláshely: a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény szerint kiemelt üdülőkörzethez nem tartozó települések, valamint a természetes gyógytényezőkről szóló külön jogszabály alapján törzskönyvezett gyógyhelyek kivételével az 5000 fő alatti településeken, illetve a 100 fő/km2 népsűrűség alatti területeken található olyan egyéb szálláshely, amelyet úgy alakítottak ki, hogy abban a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, valamint a mezőgazdasági hagyományok komplex módon, adott esetben kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt bemutatásra kerüljenek. Szálláshely szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009.( X.20.korm. rendelet)
- Egyéb szálláshely: Szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított,
nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy
annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat.
- „Az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása .„
(Kereskedelmi tv.)
Csak a kereskedelmi hatóság (települési jegyző) szálláshely-üzemeltetési engedélyével rendelkező szálláshelyen folytatható.
Sok más mellett, a következő honlapokról láttunk képeket: