Másodízben tartottunk képzést a Nivegy-völgyi Tudástár képzéssorozatba, A falusi szállásadás kialakítási, működtetési feltételei és a jó gyakorlatok címmel. A képzések, a közös ötletelések abban segíthetnek, hogy a felújított plébánia épülete megteljen élettel, színes programokkal, és a működtetés költségének is meglegyen a fedezete. Egyúttal Nivegy-völgy egészét is segíteni kívánja a program, hogy megélhetési-, boldogulási lehetőségeik bővüljenek, és a helyben kiaknázható erőforrásokat még inkább ki tudják használni. 

A helyszín ezúttal a Dobosi Pincészet volt Szentantalfán. Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást Dobosi Dánielnek és Ilonkának.

Összefoglalás képen íme a fontosabb pontok Szalay Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke előadásából.

Előadónk a falusi turizmus fő vonzerejeként kiemelte a természet közelségét, a még élő tradíciókat (tárgyi, szellemi, kulturális, valamint termelési hagyományok), a vidéki életmódot, a családias miliőt, és az emberi kapcsolatokat.

A felsoroltak sokszínű, tájegységenként, településenként, de akár vendégfogadóként is eltérő kínálatot jelentenek, és kiváló lehetőséget nyújtanak a falusi turizmus specializálódásához.

A minőségi falusi turizmus jelentős fejlődés előtt áll:

  • Megnőtt az igény a szálláshely által nyújtott szolgáltatások iránt
  • Nagy a verseny az egyes szállásadók között
  • Megjelent egy speciális igényű célközönség
  • A vendég egyre inkább különlegességet igényel
  • Csomagajánlatok összeállítása és értékesítése
  • Sok szolgáltatás már eleve adott egy-egy szálláshelyen

S ami a Nivegy-völgyben különösen fontos: a szálláshely körzetében lévő más szolgáltatókkal együtt, közös programcsomagok kialakítása, amelyben szerepet kapnak a borászok és a helyi termék előállítók. 

Andrea számos példával illusztrálta, hogy milyen szakosodás történt az elmúlt időszakban.

A szakosodás – specializáció formái:

  • Bio / ökoporta
  • Egészségporta
  • Mozgáskorlátozottakat, fogyatékosokat fogadó porta
  • Bébi és gyerekbarát porta
  • Aktív üdülést biztosító porta (sport, kerékpár stb.)
  • Lovas udvar
  • Üdülés boros gazdánál
  • Hagyományok portája
  • Falusi vendégasztal porta
  • Falusi életmód ifjúsági porta 

A felsoroltak közül néhányat részletesen, képekkel illusztrálva is bemutatott:

 
ÖKOPORTA jellegzetességei:

  • Alapvetően tanya- vagy biogazdaság
  • A háznál megtermelt alapanyagokból készült ételek  szerepelnek
  • Energia- és víztakarékos eszközöket használnak
  • Komposztálás és szelektív hulladékgyűjtés
  • Túraútvonal ajánlatok a háznál
  • Partneri viszony kialakítása a környék termelőivel
  • Rendezett, virágos udvar a vendégfogadó portán
  • Környezetkímélő anyagok használata
  • Antiallergén textilanyagok
  • Helyi hagyományok ismerete
  • Esetleg háziállatok bemutatása


BÉBI- és GYERMEKBARÁT
porta
 

  • Gyermekfelügyelet biztosítása
  • Gyermekmenü
  • Játszó udvar és kerti játékok a háznál
  • Játszósarok szobai játékokkal (kártya, társasjáték, játékok, mesekönyv)
  • Gyermekágy, gyermekszék és etetőszék
  • Házi és haszonállatok tartásának bemutatása, állatsimogatás
  • Szórakoztató játékok kínálata (asztalitenisz, billiárd, darts, lengőteke)
  • Felszerelt pihenőkert (nyugágy vagy szaletli, lugas)
  • Szabadtéri sporteszközök és játékok (tenisz, tollas, íjászkodás, ping-pong)
  • Gyermek biztonsági eszközök használata, kiemelt balesetvédelem az egész portán 


ÜDÜLÉS BOROSGAZDÁNÁL

  • Borospince, vagy bor/pálinka bemutató-kóstoltató helyiség
  •  Borkínálat, pálinkakínálat minimum 3 féle tájjellegű itallal
  • Szakszerű bor/pálinka kóstoltatás
  • Falusi élethez és agrár munkakultúrához kapcsolódó tevékenységek bemutatása
  • Pálinka lepárló bemutatása
  • Speciális regionális, térségi, helyi turisztikai információs anyagok, kiadványok és térképek
  • Kemence, nyári konyha vagy szabad téri sütő-főző hely
  • A bor / pálinka bemutató, kóstoltató helyiségek szakosodáshoz igazodó dekoráltsága 

HAGYOMÁNYOK PORTÁJA

  • Tájegységre jellemző falusi szobaberendezés, függöny, terítők, párnák, szőnyeg, asztalteríték stb.
  • Tájjellegű ételek, helyi termékek készítése és kínálata
  • Házi gyűjteménnyel rendelkezik a paraszti kultúra emlékeiből
  • Hagyományos népi kézműves mesterségek bemutatása
  • Falusi élethez és agrár munkakultúrához kapcsolódó tevékenységek bemutatása
  • Speciális regionális, térségi, helyi turisztikai információs anyagok, kiadványok és térképek, programajánlók
  • Tanya vagy biogazdaság, gyümölcsöskert vagy fűszerkert
  • Kemence, nyári konyha, vagy szabad téri sütő-főző hely
  • Tájegységre jellemző abroszok, kerámia étkészletek


 
EGÉSZSÉGPORTA

  • Középpontban az egészségmegőrzés szerepel
  • Kímélő és egészséges ételek
  • Gyógyteák kínálata
  • Sporteszközök (kerékpár, Nordic walking botok stb.) kölcsönzése
  • Relaxációs eszközök (Masszázsfotel vagy masszázságy, masszőr stb.)
  • Anti-allergén textíliák használata
  • Túralehetőségek
  • Szauna, dézsafürdő 
  • Gyógynövények
  • Partneri viszony kialakítása közeli gyógyfürdővel

 

A téma jogi hátteréhez:

  • Falusi szálláshely: a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény szerint kiemelt üdülőkörzethez nem tartozó települések, valamint a természetes gyógytényezőkről szóló külön jogszabály alapján törzskönyvezett gyógyhelyek kivételével az 5000 fő alatti településeken, illetve a 100 fő/km2 népsűrűség alatti területeken található olyan egyéb szálláshely, amelyet úgy alakítottak ki, hogy abban a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, valamint a mezőgazdasági hagyományok komplex módon, adott esetben kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt bemutatásra kerüljenek. Szálláshely szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009.( X.20.korm. rendelet)
  • Egyéb szálláshely: Szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított,

nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy

annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított  szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

  • „Az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása .„

(Kereskedelmi tv.)

Csak a kereskedelmi hatóság (települési jegyző) szálláshely-üzemeltetési engedélyével rendelkező szálláshelyen folytatható.

Sok más mellett, a következő honlapokról láttunk képeket:

Gedeonfarm.com

Sokszínűvidék.hu

Falusiturizmus.hu

Vidékjáró.hu

Laptopkonyha