Schmidt Ferenc, azaz Csicsó, ahogy a bencés gimnáziumban elnevezték, hivatását szintén az említett középiskolának köszönheti. Osztálytársa, Légli Géza hívta el egyszer bátyja fazekasműhelyébe, ahol a gyönyörű, régies fekete kerámiákat látva határozta el Csicsó, hogy ő is ezt a szakmát választja.

A gyakorlati éveket is részben náluk töltötte, Szőlőskislakon. Városlődön folytatódott, itt ismerkedtek meg Szekeres Károly zánkai keramikussal, tőle vettek az első kemencét, jelképes összegért. Amúgy a döntése, a pályaválasztása mindenkit meglepett, hiszen közel s távol senkit sem ismertek, aki ezt a szakmát űzte. De szülei nemhogy nem akarták lebeszélni, végig nagyon támogatták ebben. Az első udvari kemencét is édesapjával építették.

 

Amikor hazatért a friss keramikus bizonyítványával, egy kis szobát alakítottak ki a számára, galériának. A déli parton töltött tanulóidő abban segített Csicsónak, hogy belelátott egy kis manufaktúra működésébe, és azt is megtanulta, miként tudja megismertetni és eladni a munkáját. A tanultak alapján - újdonsült vállalkozóként - azonnal ki is helyezte a hirdetőtábláját a 71-es főútra, ami miatt többen meg is mosolyogták. Akkor már kevésbé, amikor másnap már meg is érkeztek az első vásárlói: Balatonnál nyaraló német turisták.

Különleges megkeresések is adódtak a pályáján, meseszerű történetek, ahogy ő mondja. Így kereste meg egy svéd forgalmazó, majd később az Ikea áruház, ahova 8 évig dolgozott, készített jellegzetes kaspóit. Ez a lehetőség amennyire nagyszerű, olyan komoly érvágás volt, hogy egyik napról a másikra meg is szűnt. Csicsót újra és újra kihívások elé állította az élet, mindig feltalálta magát, és megtalálta az újabb lehetőségeket. Újra fordultak a dolgok, más irányba folytatták: kézműves vásárokra kezdtek újra alkotói darabokat készíteni, és azóta is ez az elsődleges irány az életükben. Egyfelől a kézműves termékekre is megnőtt a kereslet az utóbbi években, másrészt a környéken remek piacok nyíltak - például a Liliomkert Káptalantótiban -, ami igencsak megkönnyíti az értékesítést.

Felesége Éva a munkatársa is, aki ügyes szervezőkészséggel megáldva sokszor segített a vállalkozás életében, mind az ötleteivel, mind az építő kritikákkal. Csicsó szerint jó kiegészítik egymást, felesége marketingesként az értékesítésben is sokat segít.