Az évindítóból nem maradhat ki egy szép élményünk, amiről úgy érezzük, picit jutalma is a tavalyi közös munkának. Nem más ez, mint az év végi csicsói közösségi karácsony.

December 22-én szép számmal összegyűltünk az ünnepi ebédre a Faluházban.

Régóta tartanak Csicsón közösségi karácsonyt, az ünnep előtti utolsó napokban. Hagyományosan erre a nyugdíjasok voltak hivatalosak, de idővel kibővült a meghívottak köre, és immár a fitalabbak, családosok is jelen vannak.

Ez alkalommmal mi, a Forster Központ munkatársai is meghívottak voltunk (az alábbi fotón balról jobbra: Soltész Anikó, Dúll Andrea, Babarczy Veronika). Kis ajándékkal szerettünk volna hozzájárulni az együttlét jó hangulatához, ami különösen az idősebbek számára volt érdekes: egy fotóvetítéssel.

A képeken a régi Csicsó szerepelt, egykori pincés mulatságok, kiránulások, esküvők. Közel harminc kép mesélt a falu múltjáról, egykori lakóiról, a ma élőkről, akik itt voltak fiatalok, és annyi mindent megéltek. A képek az 1950-es évektől ölelték fel a falu történetét.

A fotóvetítés megtekinthető: itt.
További fotók a karácsonyról: itt.

A megajándékozás élményén túl az is célunk volt ezzel vetítéssel, hogy arra lelkesítsük csicsó lakóit, bocsássanak a rendelkezésünkre hasonló képeket a családi albumokból

- a faluról
- ünnepekről
- egyházi eseményekről
- keresztelőről, bérmálásról, esküvőről, elsőáldozásról, a plébániához kötődő egyéb eseményekről
- munkákról a földeken, a TSZ-ben
- állatartásról
- építkezésről, stb.

Mindezeket egy gazdag kiállítássá rendeznénk össze, amelyeket a felújított plébánia épületének tervezett átadásakor, nyitó kiállításként 2015. decemberében mutatnánk be. A kiállítás tervezett címe: „Bölcsőtől a mennyegzőig”.

A fotókat, újságcikkeket, kis emléktárgyakat (keresztelő ruha, gyertya, bármilyen hagyományos emléktárgy) Fazekas Zsuzsa gyűjti majd, nála lehet leadni ezeket a Domb u. 1-ben, a Szíves házban. Telefonon is lehet vele egyeztetni: +36 70 453 8420

A képekből nagy méretű másolatot készítünk, és azokat állítjuk ki. Az eredeti példányokat visszaadjuk.

Ottjártunkkor még egy fontos hírt jelentettünk be: 2015 januárjától megkezdődnek a plébánia felújításához kapcsolódó képzések is, amelyek abban segítenek az érdeklődőknek, hogy fejlesszék azokat a tudásterületeket, amelyeket a jövőben alkalmazhatnak a vállalkozásaik fejlesztésében, netán elindításában. A témák elsősorban a falusi turizmushoz, a vendéglátáshoz, valamint a borászathoz kapcsolódnak.

Az előadások és képzések nyitottak, amelyekre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Első alkalom: 2015. január 24. 13-16 óra
Helyszíne: Balatoncsicsó, Faluház (Fő utca 25.)
Témája: Mi és hogyan kerülhet a falusi vendégasztalra?

Az első előadáson többek között ezekre a kérdésekre válaszol Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő-Tiszáért Egyesület programvezetője, a falusi turizmus és helyi termékek egyik legismertebb hazai szakértője.

A részvétel ingyenes, adományt örömmel elfogadunk a Nivegy-völgyi Római Katolikus Egyházközségért Alapítvány számára.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, részvételi szándékát kérjük legkésőbb 2015. január 22-ig jelezze Scher Zoltánnál a +36 20 589 6462-es telefonszámon VAGY a nivegyvolgy@gmail.com email-címen.


Fotó: Oláh Gergely Máté