Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nivegy-völgyi Tudástár - beszámoló a falusi szállásadás képzésről


Másodízben tartottunk képzést a Nivegy-völgyi Tudástár képzéssorozatba, A falusi szállásadás kialakítási, működtetési feltételei és a jó gyakorlatok címmel. A képzések, a közös ötletelések abban segíthetnek, hogy a felújított plébánia épülete megteljen élettel, színes programokkal, és a működtetés költségének is meglegyen a fedezete. Egyúttal Nivegy-völgy egészét is segíteni kívánja a program, hogy megélhetési-, boldogulási lehetőségeik bővüljenek, és a helyben kiaknázható erőforrásokat még inkább ki tudják használni.

A helyszín ezúttal a Dobosi Pincészet volt Szentantalfán. Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást Dobosi Dánielnek és Ilonkának.

Összefoglalás képen íme a fontosabb pontok Szalay Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke előadásából.

Előadónk a falusi turizmus fő vonzerejeként kiemelte a természet közelségét, a még élő tradíciókat (tárgyi, szellemi, kulturális, valamint termelési hagyományok), a vidéki életmódot, a családias miliőt, és az emberi kapcsolatokat.

A felsoroltak sokszínű, tájegységenként, településenként, de akár vendégfogadóként is eltérő kínálatot jelentenek, és kiváló lehetőséget nyújtanak a falusi turizmus specializálódásához.

0 Tovább

Nivegy-völgyi Tudástár – beszámoló a falusi vendégasztal képzésről

Az előadássorozat első állomásaként, január 24-én Szabadkai Andrea (Szövetség az Élő-Tiszáért Egyesület programvezetője, a falusi turizmus és helyi termékek egyik legismertebb hazai szakértője) tartott előadást a helyi termékekkel, értékesítéssel és a falusi vendégasztallal kapcsolatos tudnivalókról.
Ezen a szombat délelőttön 19-en voltunk jelen, többek között borászok, őstermelők, sajtkészítő, szállásadó. Az értékelő kérdőíveken adott válaszok alapján az derült ki, hogy mindenki hasznosnak találta a hallottakat. Szóba került, hogy kit milyen témák érdekelnének a továbbiakban. Ezek alapján a napokban eldől, hogy mikor és mivel folytatjuk a képzéssorozatot.

Hasznos lehet, ezért álljon itt egy komolyabb összefoglalás az elhangzottakról, a cikk végén a vonatkozó jogszabályi tudnivalókkal. Bár tisztában vagyunk vele, hogy a jogszabályi háttér bonyolult, de fontos tisztában lenni vele. És leginkább a lehetőségek oldaláról tekinteni minderre!

0 Tovább

Nivegy-völgyi tudástár - képzés és előadássorozat


Nemrégiben, az év eleji tervezgetésünkben már megemlítettük az első képzési alkalmat, amely január 24-én lesz, és a falusi kerekasztal szolgáltatásról szól.

Az étkezés ősidők óta az együttlét, a megosztás helye, minden kultúrában. A legtöbb helyen a vendég tiszteletének is a megvendégeléssel a jele. Olyankor mindenből a kerül az asztalra, amivel a házigazdák kifejezik az érkező iránti tiszteletüket.

Rólunk magyarokról azt tartják, vendégszerető nép vagyunk. Ha a városi szokásokban ez annyira már nem is érhető tetten, a magyar vidékre még mindig igaz a kijelentés. Biztosan többünknek megvan az élmény, bárhova betérünk, bármely tájegységben, szívélyes kedvességgel fogadnak.

Az érkező visszajelzéseitek is megerősítették, és ezért is választottuk a csicsói plébánia felújtásához kapcsolodó képzéssorozatunk első témájául a vendéglátást. Hiszen a falusi vendégasztal szolgáltatás egy nagyon izgalmas lehetőség éppen a vidéki termelők számára. A szombati képzésen − ami a meghirdetett időponttól eltérően reggel 9-kor kezdődik − mindent megtudnak az érdeklődők a kistermelői értékesítés feltételeitől az adózásig. Ide kívánkozik egy kedvcsináló film, szintén vendéglátás témában, amelyben több ismerős is megszólal...

0 Tovább

Évkezdő tervezgetés

Az évindítóból nem maradhat ki egy szép élményünk, amiről úgy érezzük, picit jutalma is a tavalyi közös munkának. Nem más ez, mint az év végi csicsói közösségi karácsony.

December 22-én szép számmal összegyűltünk az ünnepi ebédre a Faluházban.

Régóta tartanak Csicsón közösségi karácsonyt, az ünnep előtti utolsó napokban. Hagyományosan erre a nyugdíjasok voltak hivatalosak, de idővel kibővült a meghívottak köre, és immár a fitalabbak, családosok is jelen vannak.

Ez alkalommmal mi, a Forster Központ munkatársai is meghívottak voltunk (az alábbi fotón balról jobbra: Soltész Anikó, Dúll Andrea, Babarczy Veronika). Kis ajándékkal szerettünk volna hozzájárulni az együttlét jó hangulatához, ami különösen az idősebbek számára volt érdekes: egy fotóvetítéssel.

0 Tovább

A vidék leleménye - védjegyes termékek

balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó vidék minősége védjegy Nivegy-völgy képzések

Nemrégiben bemutattuk itt a blogon az Éltető Balatonfelvidék kezdeményezését, és egy kisfilmet, amelyben ínycsiklandó étkek, lekvárok, borok, szörpök szerepeltek, valamint megismerhettük a termelőket is.

Kézművesekkel készült az alábbi riportfilm a régióból. Több ismerőssel is találkozhattok majd, Csicsóról, Antalfáról! Ők elmondják, miért fontos számukra a védjegy.
Legtöbben első helyen említik, hogy nem pusztán egy szervezetre, hanem egy összetartó, jól működő szakmai közösségre leltek. Sokuknak hozott új baráti kapcsolatokat is ez a kezdeményezés, a gyakorlati segítségen túl.

A téma többeket érdekelhet, ezért picit belemegyünk a részletekbe, megosztjuk a fontos tudnivalókat, és nem gyönyörű termékeket is nézegethettek.

0 Tovább
12
»

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog