A pénteki nap hasznos volt mind a meglátogatottak, mind a tanácsadók számára. A már megszokott módon egy rövid összefoglalással számolunk be Szalay-Zala Andrea és Soltész Anikó látogatásáról a szállásokon, leendő szállásokon.  

Mire jutottunk?

− A falusi szállások építészeti tervezése illetve felújítása ELŐTT lenne nagyon hasznos szakértői tanácsokat adni. Az esztétikai szempontok megvitatásán túl folyamatosan tájékoztatva a szállásadókat a besorolások feltételrendszeréről, a működtetés jogi lehetőségeiről.−Jó volna javítani a szállásadók, borászok, helyi termelők közötti kommunikáción. Az országban egyre több a jó példa arra, hogy az összefogás sokszoros lehetőségeket hoz, lásd akár a Vidék minősége kezdeményezést, itt a környéken is.

− Andrea nagyon sok ötletet adott: javasolta a kapcsolatfelvételt a Magyar Természetjáró Szövetséggel, hisz a környék túrázásra tökéletesen alkalmas. Szóba került, hogy milyen hasznos lenne térségi szintű a rendezvénynaptár, a jó és áttekinthető programkínálat szintén elősegítheti az utazási kedvet. Azt is megfogalmazta, a kreatív ötletekkel az is cél, hogy a szezont több és többféle vendég vonzásával ki lehessen tolni, az árakat pedig a minőséggel arányosan emelni.

− Külön kitért arra, hogyan lehetne a szállások minőségét, kellemét javítani, és szállás-stílus tanácsadást javasol. A képzések keretében szerepel ilyen alkalom, hamarosan szervezzük is. A jelentkezéseket, érdeklődést örömmel vesszük!

− Az is nagyon fontos, hogy kreatív ötletek kerüljenek a pusztán étkezést és borkóstolást kínáló szolgáltatások mellé, amelyek plusz elfoglaltságot és igazán kellemes kikapcsolódást jelentenek a vendég számára  legyen ez közös játék, vezetett túra, kényelmi szolgáltatás, stb. 

 A szállásfoglalást egyelőre többen is elszigetelten végzik, érdeklődve hallgatták meg a jelenlevők a javaslatot a közös on-line szállásfoglalási rendszer kialakításának lehetőségéről.

− A pénteki résztvevők közül ketten kifejezetten a pályázati források iránt érdeklődtek. Andrea azzal a szomorú hírrel szolgált, hogy a mostani pályázatokon nem terveznek forrásokat szálláshelyek kialakítására, csak attrakciókra. Azt tanácsolta, hogy a Leader Helyi Akciócsoport próbáljon segíteni ez ügyben, szerinte nagyobb az esélye.

− Mindenütt szóba került a tervezett Vidék Minősége védjegy programba való bekapcsolódás, amelyre mindenkit várunk, 2015. március 13-án pénteken, 17 órától (a helyszínt épp szervezzük). Várjuk a helyi termelőket és szolgáltatókat, mindazokat is, akik részt vettek a korábbi képzéseken és azokat is, akik csak most kapcsolódnak be a folyamatokba. 

Élmény volt ez a nap! Újra rácsodálkozhattunk ennek a vidéknek a sokszínű a gazdagságára. Gyönyörű táj, kedves emberek, sok lehetőség − ez vigyen előre minket!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kutatóháza

Nyitókép forrása: szentantalfa.hu
Zárókép: Balatonfelvidéki Nemzeti Park.hu