Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beszámoló az első Jövő Műhelyről


Balatoncsicsó balatoncsicsói plébánia Jövőműhely közösségi tervezés képzések
A közösségfejlesztő projektrész egyik célja a Nivegy-völgy jövőképének elkészítése. A Völgy jövőképe több műhely keretében készül majd el, a következő érintett csoportok bevonásával: Nivegy-völgyi vállalkozók (borászok, szállásadók, helyi termék előállítók), Nivegy-völgyi lakosok és a Plébánia Alapítvány.

0 Tovább

Szakmaközi kerekasztal a kulturális örökségről - összefoglaló

Az országban sok száz, a Balatoncsicsói plébániaépülethez hasonló, évtizedek óta elhagyatott megmentendő műemléképület van. Hogyan lehet úgy felújítani ezeket, hogy az értékeket megőrizve a helyi gazdaság, az ott élők és a természeti környezet is egyaránt jól járjanak, és az épület hosszú távon fennmaradjon? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk szakemberekkel az Örökség - közösség - gazdálkodás-érték hívószavakkal megrendezett budapesti kerekasztal beszélgetésen, 2015. május 29-én, a Párbeszéd Házában.

A "Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása" (REVEAL) című, a Norvég Alap által támogatott projekt keretében építészek, műemlékvédelmi szakemberek, hatósági előadók, vállalkozásfejlesztési szakember, területfejlesztők, valamint közösségfejlesztők együtt gondolkodtunk az örökséggazdálkodás új és lehetséges irányairól, erről készült az alábbi részletes beszámoló.

0 Tovább

A kezdetekről - azaz miért éppen Csicsó?

Itt az ideje, hogy összefoglaljuk, hol is tart a balatoncsicsói plébánia közösségi felújítása. A Nivegy-völgy kis településén, komoly közösségi összefogással és ugyancsak komoly pályázati támogatással megkezdődött egy műemléki felújítás, ami eltér a megszokottól.

Hogy miért éppen Csicsón, és miért egy plébánia? Erre a kérdésre messzire vezet a válasz az időben.

balatoncsicsói plébánia Balatoncsicsó Nivegy-völgy közösségi felújítás műemlék közösségi tervezés felújítás

A falu történetét röviden olvashatjátok a Facebook oldalunkon (később részletesen megírjuk), amelyből kiderül, hogy a plébánia majd két évszázadon keresztül volt Nivegy-völgy 5 kis falvának közösségi és spirituális központja. Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon tartozott ide. Közel 1000 ember él itt, sokan borászatból és turizmusból.

A Balaton-felvidék nem mindig volt ennyire felkapott.
A 70-es években erősen megcsappant az itt élők száma, egyre többen költöztek városba. Párhuzamosan viszont fiatal értelmiségiek fedezték fel a vidéket, és telepedtek meg a gyönyörű kis falvakban.

0 Tovább

Ilyen lesz a megújult plébánia! - virtuális túra


A tervek bemutatása után egy kisfilmmel szeretnénk megörvendeztetni titeket, amit az Építész Stúdió munkatársai készítettek.

Bejárhatjátok az épületet, benézhettek az egyes helyiségekbe, sőt egy kicsit nmadártávlatból is rápillanthattok.

Ezek a tervek még nem mutatják a részleteket: még nem látszanak a burkolatok, a fűtés, a színek.
Hamarosan elkészülnek a kiviteli tervek, amelyeken már minden részletesen látszik. Ezt kapja majd kézbe a kivitelező, és ez alapján el is ketzdődhet a felújítás.

Ide kattintva indul a film. Ugye, milyen szép lesz?
A terveket részletesen meg tudjátok nézni: itt (a bal fölső sarokban van egy nyíl lapozásra).

Babarczy Veronika

0 Tovább

Tervbemutató

Hétfőn (október 21.) szép számmal összegyűltünk a csicsói Faluházban, hogy megnézzük az elkészült terveket, amelyeket már engedélyezett a Kaposvári Tervtanács.
Ezúton is köszönjük a részvételt mindenkinek! Az alkalomra betoppant Scher Jancsi bácsi is, Csicsó egyik legidősebb lakója, aki a kórházból egyenesen ide jött. Jancsi bácsi korábban nagyon sokat tett azért, hogy megújuljon a falu temploma.

közösségi tervezés Balatoncsicsó balatoncsicsói plébánia Építész Stúdió felújítás

Az építészek részletesen bemutatták a terveket, és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Fókuszban a fűtés-fenntarthatóság kérdése volt, amire még keresik a lehető legjobb megoldásokat. Erről még szó lesz a későbbiekben.

A terveket ide kattintva nézhetitek meg.
Hamarosan megkapjuk az építészektől azt a kisfilemet, amelyben be is járhatjuk az épületet, benézhetünk a helyiségekbe, és kiderül, hogy milyen lesz az új, hátsó épületszárny elhelyezkedése.

A következő hónapokban elkészül a kivitelezési terv, amely ennél sokkal részletesebb lesz. Tartalmazza majd, hogy milyen burkolatok, színek, anyagok kerülnek az épületbe, milyen lesz a kert. Az elkövetkező hónapokban ezeket kell majd átbeszélni, véglegesíteni.

Addig is nézegessétek, ízlelgessétek!

Babarczy Veronika

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog