Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nivegy-völgyi névjegyek: Gyapay László fafaragó

Édesapja, aki tanárember, egy idős balatoncsicsói fafaragó mellett tanulta a mesterséget, eleinte csak hobbiként. A Balaton parján akkoriban sok faragott tárgyat el lehetett adni nyáridőben, ez lett hát a főfoglalkozása, amibe aztán az ifjabb Gyapay is belenőtt.

0 Tovább

Szakmaközi kerekasztal a kulturális örökségről - összefoglaló

Az országban sok száz, a Balatoncsicsói plébániaépülethez hasonló, évtizedek óta elhagyatott megmentendő műemléképület van. Hogyan lehet úgy felújítani ezeket, hogy az értékeket megőrizve a helyi gazdaság, az ott élők és a természeti környezet is egyaránt jól járjanak, és az épület hosszú távon fennmaradjon? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk szakemberekkel az Örökség - közösség - gazdálkodás-érték hívószavakkal megrendezett budapesti kerekasztal beszélgetésen, 2015. május 29-én, a Párbeszéd Házában.

A "Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása" (REVEAL) című, a Norvég Alap által támogatott projekt keretében építészek, műemlékvédelmi szakemberek, hatósági előadók, vállalkozásfejlesztési szakember, területfejlesztők, valamint közösségfejlesztők együtt gondolkodtunk az örökséggazdálkodás új és lehetséges irányairól, erről készült az alábbi részletes beszámoló.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek - Gergely Borház

Sok környékbeli borászathoz hasonlóan itt is a családi művelésből nőtte ki magát a komoly szőlőbirtok. Szabó László a rendszerváltás előtt néhány évvel kezdett el gazdálkodni és a szerény hasznot mindig visszaforgatta. Hogy miként érezhette meg azokban az években, érdemes álmodni és új dologba fogni, arra fia, Gergely szerint az a válasz, hogy mindig is alkotó fantáziájú ember volt, akit izgatott valami újnak a létrehozása, és aki érezte, merre kanyarodnak a dolgok, azaz mikor van a jó pillanat.

0 Tovább

(M)értékek iskolája - videós kurzus

A balatoncsicsói Örökségünk Egyesület, a csicsói általános iskolával együttműködésben majdnem két millió forintos támogatást nyert az idei Hungarikum pályázaton. A pályázat címe (M)értékek iskolája, fő célja pedig, hogy a helyi ifjúságnak, gyerekségnek segítsünk közelebb kerülni ehhez a gyönyörű helyhez, ahol élünk. A programban szerepel néhány rendezvény, rajz és fotókiállítás, kirándulás és egy videós nyári iskola a Nivegy-völgyi gyerekeknek.

Arról, hogy miért is videózás:
Úgy 20 évvel ezelőtt Vógel András, Budapestről menekült fotóművész aki egy kis présházban élt itt a falu fölött a hegyen, fotós klubot szervezett a helyi gyerekeknek.

0 Tovább

​Örökség-közösség-gazdálkodás-érték - MEGHÍVÓ

Hogyan lehet úgy felújítani egy műemlék épületet, hogy a helyi gazdaság és az ott élők egyaránt jól járjanak, az épület pedig hosszú távon fennmaradjon? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekről kezdeményeztünk párbeszédet a kulturális örökséghez kapcsolódó szakterületek között szakmaközi kerekasztal formájában.
A "Kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása" (REVEAL) című, a Norvég Alap által támogatott projekt keretében építészek, műemlékvédelmi szakemberek, környezetvédők, esélyegyenlőségi szakemberek, területfejlesztők, térségfejlesztők, vidékfejlesztők, valamint közösségfejlesztők lesznek jelen, hogy együtt vizsgáljuk az örökséggazdálkodás új irányait - hogyan lehet úgy felújítani egy műemléket, hogy minél pozitívabb gazdasági, társadalmi, sőt, akár környezeti hatásai legyenek.


0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog