Egy év sem telhet el videós tábor nélkül Balatoncsicsón, így ahogy már az utóbbi években is, idén is megrendezésre került a két napos rendezvény, melynek középpontjában a közösségi videózás módszere állt. Július 12-én reggel fél 10-kor kezdtünk el gyülekezni a balatoncsicsói templom kertjében. Az érdeklődés nagyban felülmúlta az előző éveket. A programhoz nagy lelkesedéssel csatlakozott az a 10 gyerek is, akik az önkormányzat által biztosított nyári felügyeleti táborban vettek részt, illetve éppen azok is, akik otthon vagy a nagyszülőknél töltötték szabadidejüket, így szép létszámmal, körülbelül 20 fővel és nagy nevetésekkel vágtunk neki a napnak.

 

Az egész napos program az eszközökkel való ismerkedéssel kezdődött, melyben  nagy segítségünkre volt Chris High, aki Svédországból érkezett a településre és nagy mestere a közösségi videózásnak. Első  lépésként egy olyan video-sorozatot készítettünk el, melynek lejátszáskor olyan hatása volt, mintha mindig fel-felbukkant volna valaki a felvételen. Feladatunk az volt, hogy benyomjuk a felvételt indító gombot, várjunk pár másodpercet, majd kapcsoljuk ki a felvételt és üljünk le a padra, majd következett az utánunk álló ember, aki ugyanezt megtette, a felvételek eredményén jókat nevettünk lejátszáskor. Ladányi János, aki szintén azért volt ott, hogy a nap lebonyolítását segítse és szakmai tudását valamelyest átadja számunkra, különböző trükköket mutatott, melyekkel színesebbé tehetjük a felvételeinket, volt lassítás, gyorsítás, visszapörgetés, melyeken nagyokat nevettünk, hogy mennyire bénán is nézünk így ki.

Miután kinevettük magunkat, Szabó Bálint, az Egyházközségi Alapítvány elnöke mesélte el számunkra, hogy idén melyik Bibliai történet kerül feldolgozásra kreatív formában. A történet Szent Mártonról szólt, aki apja kívánságára jelentkezett katonának, majd pár év szolgálat után 22 éves korában megkeresztelkedett, azonban mielőtt távozott volna a hadseregből, barbárok támadtak Galliára. A császár az ütközet előtt személyesen kérte fel a katonákat, hogy erejükhöz méltóan, tegyenek meg mindent a haza védelmében és fegyvereket ajándékozott nekik, Márton azonban nem akarta elfogadni a kardot, mondván, hogy innentől Istent szolgálja. A császár ekkor gyávasággal vádolta meg, amit Márton avval cáfolt meg, hogy másnap felszerelés nélkül, Isten nevével ment csatába a barbárok ellen, akik végül csodák-csodájára nem érkeztek meg, így az ütközet elmaradt.

A történettel való megismerkedés után közös ötletelés következett arról, hogy hogyan tudjuk ezt kreatívan megvalósítani filmes formában. A gyerekek nagyon lelkesen álltak hozzá a jelentek kitalálásához és rengeteg jó ötlet született, így nem sokat tétlenkedtünk, egyből bele is vágtunk a megvalósításba. Volt itt császár, barbár, katonák, Márton, anyuka, apuka, kiscsalád, verekedés, kocsma, kardok, izgalom és ármány… A résztvevők legtöbbje szereplőként mutatta meg színészi tehetségét, míg a visszahúzódóbbak inkább a kamera másik oldalával ismerkedtek és kis szakmai segítséggel rögzítették a jeleneteket.

A déli órákban kis ebédszünet következett, melyet a helyi anyukák támogattak meg egy-egy tepsi finoman gőzölgő, saját készítésű langallóval, amit a gyerekek hamar el is kapkodtak, majd Bálinték házi bodzaszörpével öblítettek le. Kis pihenő és rövid beszélgetések után hamarosan folytatódott a kemény munka és a gyerekek ismét Oscar-díjas színészekké változtak a délután hátralevő részére és egészen 6 óráig dolgoztak a felvételeken.

A videós tábor másnapján, szerdán ismét összegyűlt a csapat szülőkkel, nagyszülőkkel kiegészülve, hogy együtt élvezhessék a keddi munka gyümölcsét. Egy kis csapat már kora délután szorgalmasan dolgozott azon, hogy estére finom gulyáslevessel vendégelhesse meg az oda érkezőket. 5 órára már a Nivegy-völgy apraja-nagyja is a helyszínre ért és közösen, nagyokat nevetve tekintették meg az előző években készült kisfilmeket, majd mindenki megkóstolta az ínycsiklandó gulyáslevest. Ezek után kora estébe torkolló beszélgetés és borozgatás következett, hangos nevetésekkel és jókedvvel kiegészülve. A kisfilmre még kicsit várnunk kell, de jövőre biztosan folytatás következik!