Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nivegy-völgyi névjegyek: Soma Borpince

Sólyom Péter úgy tudja, hogy szentantalfai gyökerű családjuk egyik legrégebbi Nivegy-völgyben. A Cseh, a Dobosi és a Sólyom famíliák a középkortól a király szolgálatában álltak. Utóbbiak a királyi udvar számára magyar agarakat nemesítettek, tenyésztettek, és Kinizsi Pál udvartartásán keresztül juttatták el az ebeket a királyi várba.
Szerencséjük volt: veszprémi kutatók alaposan utána jártak a csládjuk történetének.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Scher-féle Levendula vendégházak


A 2003-ban épült ház jó ideje szálláshelyként működik, amelyet családi vállalkozásban koordinálnak. Az új bútorokkal berendezett modern ház picit magasabb árkategóriás szálláshely a Nivegy-völgyi átlagnál. A válság éveiben jelentősen csökkent a forgalma, de azóta szépen visszaállt az érdeklődés.
Vendégeik elsősorban a fővárosból és környékéről érkeznek.


Amit a Levendula vendégházak kínálnak: a csendes környezet, és gyerekbarát megoldások - a berendezés részeként gyerekágy, etetőszék áll a vendégek rendelkezésére -, valamint közel van a játszótér, és ugye, nagyon közel van a Balaton is.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Scher Erzsi és Scher Péter vendégháza

Erzsi a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatal szentantalfai kirendeltségénél dolgozik, Péter őstermelő.

Talán ők voltak azok Balatoncsicsón, akik elsőként alakítottak ki vendégfogadásra alkalmas szobákat. Ugyanis minden nyáron többször is betértek a faluba német turisták - a régi szép időkben még sokkal többen jöttek a Balatonhoz nyaralni - és szállás felől érdeklődtek. Az emberek pedig évekig azt válaszolták nekik, "sajnos nincs".

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Rezeda pince

Édesapja a neszmélyi borvidék kellős közepéről, Süttőről származik, a nagyszülők révén Nagy Juditnak így gyerekkorától kezdve köze volt a szőlőhöz.

Ugyan más pályát választott - vegyészként végzett, majd informatikai területen dolgozott multinacionális cégeknél -, a férje révén újra bor közelébe került: pontosabban anyósa révén, ugyanis ő nagy borász volt.

Az életben nincsenek véletlenek: "befektetési céllal" vásároltak egy kis földet pincével a Balázs-hegyen, és ez a lépés meg is pecsételte Judit sorsát.

0 Tovább

Nivegy-völgyi névjegyek: Rab Márta népi kismesterség oktató


Pszichopedagógus szakos gyógypedagógus. Budapestről költözött le először Monoszlóra, akkor még két gyerekkel. Egyrészt nagyon vonzotta a vidék, másrészt olyan állást keresett, amelyhez szolgálati lakást is ajánlottak. Így került Szentantalfára, ahol néhány év múlva aztán építkezni kezdtek, véglegesítve ezzel a szándékot, hogy itt kívánnak letelepedni.

Emellett kezdettől tanított a csicsói általános iskolában: technikát, amibe becsempészi a környezettudatos szemléletet és sok minden más gyakorlati ismeretet is, amire szükség lehet az életben.

0 Tovább

Balatoncsicsó

blogavatar

Adott 5 falu 1000 lakóval a Balaton-felvidéken, az egykori központjuk, egy 300 éves plébánia, ami 30 éve elhagyatott. Mit hoz ki ebből az aktív helyi közösség és a Forster Központ, a Norvég Alap támogatásával? Kövesd végig a blogunkon!

Támogatóink

kapcsolat

nivegyvolgy_kukac_gmail.com

Reblog